EDC Poul Erik Bech rider videre på hotelbølgen: Hoteller, kroer, konferencecentre, feriecentre, vandrehjem og camping rykker – også på investeringsfronten

Dansk turisme oplever et boom efter Corona. Særligt danske hoteller og feriecentre kan glæde sig over markant flere gæster med rekordmange overnatninger i Danmark i 2023. Det smitter af på investeringslysten, hvor EDC Erhverv Poul Erik Bech oplever stor efterspørgsel og opmærksomhed på hotelområdet, senest med salget af Hornbæk Hospital, som er ved at blive omdannet til et luksus- badehotel. Det har resulteret i oprettelsen af en dedikeret hotelgruppe, som giver en endnu mere struktureret rådgivnings- og salgsproces på hotelområdet.

Første halvår af 2023 oplevede vi herhjemme det højeste antal danske hotelovernatninger nogensinde. Ifølge Danmarks Statistik var der i perioden 16,5 mio. overnatninger på hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og i lystbådehavne. Det er en stigning på 1,1 mio. sammenlignet med første halvår 2022. Hotellerne stod for over halvdelen af de samlede overnatninger, hvor især udlændinge trækker rekordudviklingen – selvom især de asiatiske rejsende ikke er vendt tilbage endnu efter Corona.

Stephen Berthelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland, siger: ”Ifølge HORESTA vil der i 2024 være i omegnen af 60.000 hotelværelser i Danmark, hvilket er en fordobling på blot 20 år. Der svarer til knap 1.000 hoteller, kroer og konferencecentre i Danmark, så det er et stort investeringsområde. Lige nu har vi en række hoteller til salg til samlet omkring 300 mio. kr. i EDC Erhverv Poul Erik Bech og i hele EDC Gruppen er tallet naturligvis højere. Vi har solgt hoteller, campingpladser, konferencecentre og byggeretter for omkring det samme beløb efter Corona og har altid en række sager på hylderne, så vi kan i den grad mærke, at hotelområdet fylder mere og mere.”

Turisme er virkelig et område i vækst i efterdønningerne af Corona. Stephen Berthelsen siger: ”Vi har i den grad rådgivningskompetencer, data og erfaringer med at hjælpe vores kunder med at vurdere, prissætte og sælge hoteller. Vi har i EDC Erhverv Poul Erik Bech valgt at gøre endnu mere og har etableret en landsdækkende hotelgruppe med repræsentanter fra mange af vores 19 erhvervscentre samt vores Capital Markets, Storkunder og internationale afdeling. Det giver os en unik plads i markedet overfor vores kunder, så er du på udkig efter at investere eller sælge hoteller, så er vi leveringsdygtige med en meget gennemtestet og struktureret rådgivnings- og salgsproces.”

Hoteller er hotte
EDC Erhverv Poul Erik Bech har på vegne af Freja Ejendomme solgt Hornbæk Hospital, der nu er ved at blive lavet om til luksushotellet Hornbæk Badehotel. Blandt mange andre er også Kobæk Strand Konferencecenter og Hotel Antvorskov solgt i store handler. Stephen Berthelsen siger:

”Hornbæk Badehotel har virkelig sat os på landkortet, som hotelmæglere. Det har i den grad skabt opmærksomhed, og i mine mange år i mæglerbranchen har jeg aldrig oplevet så meget omtale og medieomtale af en sag. Det har virkelig været spændende at være en del af. Vi har også fået Havreholm Slot til salg og et andet stort hotel her i Nordsjælland, hvor sælger ønsker at være anonym, så vi rider i den grad videre på hotelbølgen.”

”Til Freja Ejendomme udarbejdede vi en endnu mere strømlinet og detaljeret tilgang og proces i forhold til hotelområdet. Salg af hoteller, feriecentre, campingpladser m.m. er et unikt område, som kræver unik viden. Vi er stærke på rådgivningen og vurderingen af hoteller og har opbygget en omfattende transaktions- og referencedatabase, så vi bliver endnu bedre til at vurdere og prissætte hoteller. Det har alt sammen givet os en stærk position og en meget mere strømlinet måde at vurdere og sælge hoteller på tværs af landet.”

”Samtidigt samarbejder vi med Aart og Mangor & Nagel på arkitektområdet, Mazanti Andersen på advokatområdet og Beierholm på revisionsområdet, så vi sammen hjælper kunderne hele vejen rundt, så processen bliver så nem og gnidningsfri som mulig.”

Det er ikke kun hoteller der rykker. Også de danske campingpladser omsatte sidste år for næsten 10 mia. kr. ifølge HORESTA. EDC Poul Erik Bech solgte i sommeren 2023 en af Europas bedste autocamperpladser på Rømø, som var udbudt til 34 mio. kr. og har fået topkarakterer i flere internationale medier. Lige nu har vi bl.a. Egelunds Camping i Hjørring til salg for 15 mio. kr.

Bundlinjen vokser for hoteller
En ny medlemsundersøgelse fra brancheforeningen HORESTA om hotellernes økonomiske situation viser, at 2022 var et fornuftigt år for den danske hotelbranche. Næsten 60% svarer, at bundlinjen voksede sidste år sammenlignet med 2019. Samtidig svarer kun 17%, at bundlinjen er skrumpet. Der er voksende bundlinjer over hele landet, men især hotellerne udenfor København har haft vind i sejlene. 29% svarer, at bundlinjen er væsentligt forbedret i forhold til 2019, mens det gælder for 10% af hotellerne i København.

De københavnske hoteller er mere optimistiske end resten af landet, hvis de ser 2023 i forhold til sidste år. 81% svarer, at de forventer en enten væsentligt forbedret eller forbedret bundlinje, når de lukker regnskabet. Tallet er 33% for hotellerne udenfor København. Hotellerne svarer også, at de vurderer deres overordnede økonomiske situation som positiv. På tværs af alle hoteller svarer 55%, at deres økonomiske situation er positiv, mens 19% vurderer den som meget positiv. Kun 8% svarer negativ eller meget negativ.

Til salg: Hoteller, restauranter, cafeer m.m.
65 mio. kr. Investering. Havreholm Slot, 3.100 m²
40 mio. kr. Investering. Hotel- Spa & Havbad i Nordsjælland
36,95 mio. kr. Investering, 2.810 m². Danmarksgade 62A, 9900 Frederikshavn
25 mio. kr. Investering, 417 m². Havnevej 3, Holbæk
22 mio. kr. Igangværende virksomhed, 2.402 m². Skovvej 45-46, Kerteminde
17,5 mio. kr. Brugerejendom, 2.400 m². Nyrenoveret og moderne hotel Torvet 8, Gråsten
15 mio. kr. Investering, 2.386 m². Rubjergvej 21, Egelunds Camping, Hjørring
14,95 mio. kr. Brugerejendom, 510 m², Haderslevvej 462, 6200 Aabenraa
12 mio. kr. Brugerejendom, 1.050 m², Sct. Laurentii Vej 54, Skagen
11,5 mio. kr. Brugerejendom (restaurant/cafe & Ishus), 968 m², Lakolk Butikscenter 7, Rømø
10,75 mio. kr. Investering, 291 m², Havnevej 14A, B & C, Skagen


10 Hotel-trends i Danmark

  1. Bæredygtighed og genbrug: Øget fokus på bæredygtig i praksis, processer, produkter, materialer. Hotellernes mulighed for lån og finansiering vil som mange andre brancher afhænge af, om de gør nok og rapporterer tilstrækkeligt på ESG-fronten.
  2. Hotel-lejligheder: Stay, CABINN Apartments & Zoku. Mini-lejligheder med eget køkken og opbevaringsrum.
  3. Multifunktionalitet: Stigende tendens til at blande hoteller med boliger, kontorer, detailhandel, F&B og servicerede lejligheder
  4. Stor efterspørgsel og konkurrence om arbejdskraft: Fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. Meget lav arbejdsløshed herhjemme.
  5. Bleisure (business + pleasure): Nutidens forretningsrejsende blander i højere grad forretning med lidt fritid og omvendt. Forretningsrejser bliver ofte forlænget før eller efter, og venner og familie kommer med på rejsen. Tendensen er især populær blandt de yngre generationer på arbejdsmarkedet.
  6. Betalingsvenlig luksus: Konkurrencedygtige priser og høj kvalitet. Fokus på store fællesrum, der tilskynder til at socialisere med andre hotelgæster.
  7. Klubstemning, spa- og wellnessoplevelser: Flere efterspørger en unik og helt speciel stemning, hvor man føler sig hjemme og forkælet på et højt kvalitetsniveau.
  8. Kapselhotellereller kabinehoteller: Type hotel udviklet i Japan, som består af et stort antal meget små rum (kapsler eller sovekabiner), der fungerer som billig og basal overnatning for gæster, der ikke kræver den samme standard, som på mere konventionelle hoteller. De bliver mere populære blandt rejsende, der leder efter billigere boliger, der stadig tilbyder en privat/lukket seng og grundlæggende faciliteter.
  9. Fælles madlavning for feinschmeckere: Forskellige tilgange til planlægning af fælles måltider med bl.a. fælles gasovn giver det mulighed for at skabe særlige former for fællesskaber, som understøtter særlige former for sociale relationer. Fællesspisning er sundt viser ny britisk forskning.
  10. Digitalisering: Flere og flere processer digitaliseres for at effektivisere og give kunderne valg og overblik. Det er alt fra at bestille hotelværelser, restaurantmenuer, barbestilling, vasketøj etc.

Stephen Berthelsen

Partner, erhvervschef, ejd.mægler og Valuar, MRICS Registered Valuer, MDE
Telefon: 58587850
Mobil: 21732803
E-mail: stbe@edc.dk