JLL og EDC Erhverv Poul Erik Bech: Det oversete offentlige investeringsmarked i et nordisk perspektiv

Det offentlige nordiske ejendomsmarked var på agendaen, da EDC Erhverv Poul Erik Bech sammen med en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL) og Københavns Kommune havde inviteret til offentliggørelse af den nyeste rapport ’JLL Nordic Outlook’ med fokus på investeringer i offentlige institutioner i Norden.

Se hele webinaret her:

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), der i 2019 omsatte for over 123 mia. kr. og har 92.000 medarbejdere i over 80 lande har netop udgivet rapporten ’JLL Nordic Outlook – Autumn 2020’ med fokus på offentlige institutioner og ejendomsmarkedet i Norden. EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget med den danske del af markedet og i den anledning blev der afholdt fælles webinar i København den 1. oktober 2020. Poul Erik Bech siger:

”Det sidste halve år har der været talt meget om krise, og der er draget paralleller til den forrige større krise – finanskrisen. Det er vigtigt for mig at slå fast, at en sådan sammenligning ingen mening giver. Vi har ikke en krise på ejendomsmarkedet. Tværtimod. Der er på såvel privat- som erhvervsmarkedet en betydelig efterspørgsel, der gennemføres mange transaktioner, der er gang i udviklingen af projekter og der er rigelig med kapital. Faktisk er der så stor en kapital til rådighed, at der er en heftig konkurrence mellem danske og internationale investorer.”

”Den helt store opgave for os som erhvervsmæglere er således at være i stand til at skaffe tilstrækkeligt med investeringsobjekter og projekter. En stor del af efterspørgslen er rettet mod investering i boligejendomme for det betragtes af hovedparten som sikker havn. Vi har i dag valgt at sætte fokus på et lidt overset investeringsmarked i ejendomme med det offentlige som lejer, som vi hos EDC Poul Erik Bech også betragter som sikker havn,” siger Poul Erik Bech.

2020 på niveau med 2019
Niclas Höglund, Head of Research, JLL Sverige er rigtig glad for at være i København og præsentere JLL’s rapport om udviklingen på det nordiske ejendomsmarked sammen med EDC Erhverv Poul Erik Bech:

”Vi havde selvfølgelig håbet, at COVID19 var ’long gone’, så vi sammen med EDC kunne invitere en masse kunder til gå-hjem-møde, men det bliver forhåbentlig næste gang. Første del af 2020 har ikke så overraskende været præget af pandemien, men markederne er på det seneste i august og september blevet mere stabile. Transaktionsvolumen år til dato er 86,3 mia. kr. samlet i Sverige, mens det er 33,7 mia. kr. i Danmark, så vi er altså godt på vej til at få transaktionsvolumen i 2020 op på niveau af 2019, som Poul Erik Bech nævnte, så er der gang i ejendomsmarkedet.”

”Temaet for denne udgave af vores ’Nordic Outlook’ rapport er denne gang investeringer i offentlige institutioner. I de usikre Coronatider er offentlige ejendomme i endnu højere grad kendetegnet ved lave driftsrisici og mere sikre lejeindtægter. Især i de andre nordiske lande ser vi et voksende marked for professionelle investorer, som udlejer til offentlige lejere. Det er et område, vi ser i langt højere grad, så spørgsmålet er, hvornår vi ser denne udvikling for alvor slå igennem her i Danmark.”

Flere og flere udenlandske investorer
Grundet stor stigning i antallet af internationale kunder oprettede EDC Poul Erik Bech en selvstændig enhed for 1 ¼ år siden, der udelukkende servicerer internationale investorer og virksomheder og som arbejder tæt sammen med JLL på en lang række sager. Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of International Relations i EDC Erhverv Poul Erik Bech siger:

”Vi gennemfører et stigende antal transaktioner og rådgivningsopgaver i Danmark og udlandet sammen med JLL. Derfor er vi også glade for, at vi her på webinaret i fællesskab kunne sætte fokus på investeringer i offentlige institutioner i Norden. Vi oplever et voksende marked for professionelle investorer, som udlejer til offentlige lejere, selvom det stadig er lidt af et overset marked herhjemme. Men vi forventer, at vi med tiden vil få et endnu større offentligt marked herhjemme, der i højere grad minder om vores nordiske naboer, hvor det er langt mere udbredt.”

På EDC Erhverv og JLL’s webinar fortalte John Borrisholt, regionsdirektør for Sjælland, hvordan EDC Erhverv arbejder med offentlige og semi-offentlige kunder. Desuden holdt Søren Tegen Pedersen, plandirektør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune et spændende indlæg om, hvilke prioriteter kommunen har, når de vælger lejemål.

Læs den fulde rapport ‘JLL Nordic Outlook Autumn’ Focus: Community Service properties (offentlige institutioner) i et Nordisk perspektiv. https://www.jllsweden.se/en/trends-and-insights/research/jll-nordic-outlook-autumn-2020

Program:

  • Velkommen ved Poul Erik Bech
  • Status på ejendomsmarkedet Joseph Alberti, Head of Research, EDC Erhverv Poul Erik Bech & Niclas Höglund, Head of Research, JLL Sweden.
  • TEMA: Community service properties (CSP): fokus på det voksende marked for professionelle investorer, som udlejer til offentlige lejere.
  • Præsentation af CSP og det nordiske perspektiv v. Niclas Höglund, Head of Research og Thomas Persson, Head of Capital Markets, JLL Sweden.
  • CSP i et dansk perspektiv v. Joseph Alberti, Head of Research, EDC Erhverv Poul Erik Bech.
  • Hvilke krav stiller offentlige lejere? v. Søren Tegen Pedersen, Plandirektør, Økonomiforvaltningen Københavns Kommune.
  • Hvordan arbejder EDC Erhverv Poul Erik Bech med CSP’er? v. John Borrisholt, Regionsdirektør Sjælland og Partner, EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Poul Erik Bech

Ejendomsmægler & valuar, MRICS, MDE
Telefon: 58588801
Mobil: 40314081
E-mail: peb@edc.dk

John Borrisholt

Direktør, partner, Cand.merc.jur. MDE
Telefon: 58587939
Mobil: 23384312
E-mail: jsb@edc.dk

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk