Bæredygtighed er et stort tema i ejendomsbranchen

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), har sammen med EDC International Poul Erik Bech offentliggjort en ny rapport ’JLL Nordic Outlook – Spring 2023’. Rapporten dykker bl.a. ned i en af de mest populære emner i ejendomsbranchen – bæredygtighed.

JLL er en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder og de har udgivet rapporten ’JLL Nordic Outlook – Spring 2023’ med et særligt fokus på finansiering, som er den helt store udfordring i ejendomsbranchen. EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget med tal og tendenser på det danske ejendomsmarked, hvor bæredygtighed får en mere og mere fremtrædende rolle.

Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of EDC International Poul Erik Bech, siger: ”Det er ingen hemmelighed, at 2022 var et udfordrende år på flere parametre, og det har også sat sine spor på ejendomsmarkedet i Norden. De vanskeligere finansieringsforhold med stigende omkostninger og mindre tilgængeligt gør, at investorerne holder lidt mere igen. Derudover har investorerne strengere krav end de tidligere har haft, fx krav til energioptimering eller andre bæredygtige tiltag.”

Stigende energipriser øger vigtigheden af bæredygtighed
EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget til JLL rapporten med indsigter om bl.a. bæredygtighed i ejendomsbranchen på det danske marked. Joseph Alberti, Head of Research EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger: “Bæredygtighed er ikke længere kun en trend, men efterhånden en nødvendighed. De stigende energiomkostninger har gjort, at bæredygtighed bliver taget langt mere seriøst nu end tidligere. Der investeres som aldrig før i energieffektive bygninger, hvilket forkorter tilbagebetalingsperioden.”

”Derudover angiver langt de fleste investorer, at de er villige til at betale mere for bæredygtige bygninger. Det motiveres af at kunne opfylde de fremtidige krav i taksonomien og tilpasse sig lejernes nuværende forventninger og på et senere tidspunkt krav.”

Tilpasning til en mere bæredygtig fremtid
Bæredygtighed er nærmest blevet et krav for de fleste investorer, da flere virksomheder arbejder hen mod en grønnere fremtid.

”For både virksomheder og investorer handler det hele tiden om at tilpasse sig tiden. Bæredygtighed er efterhånden blevet et stort tema i ejendomsbranchen, så for alle parter handler det om at tilpasse sig til en fremtid, hvor bæredygtighed er øverst på dagsordenen,” siger Joseph Alberti og fortsætter: ”Der er mere og mere fokus på ESG-politikker rundt omkring i virksomhederne, og det påvirker selvfølgelig også ejendomme. Det er hovedsageligt i nybyggeri, at der er fokus på en grønnere fremtid, men faktisk er der også værdi at hente ved at energioptimere ældre ejendomme og gøre dem mere bæredygtige. Bæredygtighed er blevet en nøglefaktor for både investorer og ejere, og lejere kræver i stigende grad fokus på ESG.”

Finansieringsmarkedet i Norden
I den nyeste JLL rapport er der også fokus på det nordiske finansieringsmarked. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger:

“Hvis man udelukkende kigger på rapporterede transaktioner, ser det nordiske ejendomsmarked ud til at stå et fornuftigt sted, men det er ikke helt tilfældet. Særligt ejendomsmarkedet i Sverige står i en svær situation, da virksomhedsobligationer udgør en væsentlig andel af den samlede finansiering til ejendomsinvesteringer. Renten på virksomhedsobligationer er skudt i vejret i løbet af det seneste år, og markedet forventer markant flere konkurser. Det gør det dyrt og svært at låne penge for de virksomheder, der ikke kan skaffe kapital i banken. Det er ikke så udbredt i Danmark, men ikke ukendt, da selskaber som fx Gefion, Oskar Group og NPV skaffer penge gennem obligationsudstedelser.”

I rapporten fremgår det, at der er sket et fald på 80% i udstedelsen af ejendomsobligationer i 3. kvartal 2022, sammenlignet med 3. kvartal 2021, på tværs af de nordiske lande.

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk