Vigtig milepæl: Første platin-præcertificering af boligrenoveringsprojekt på vej i Hellebæk Klædefabrik

Hellebæk Klædefabrik er blevet præcertificeret med DGNB-platin og er dermed det første projekt af en eksisterende ejendom, der opnår en præcertificering i platin af Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Næsten alle kontorlejemål i Hellebæk Klædefabrik er udlejet, og de første boliger er netop solgt, og de første åbent huse for alle interesserede afholdes i påsken.

Fornyelsen og udviklingen af den historiske og bevaringsværdige ejendom Hellebæk Klædefabrik nær Helsingør skrider frem. Byggeriet af de 32 kvalitetsboliger har nu opnået DGNB præcertifikatet i platin. Det er dermed den første beboelsesejendom til at opnå denne udmærkelse.

Sisse Normann Canguilhem, konstitueret direktør hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, siger: ”Det er en fornøjelse for os at se investorer med ambitioner på det grønne område og viljen til at lægge det hårde arbejde i at indfri dem. Vi glæder os til at gennemføre den endelige certificering for Hellebæk Klædefabrik.”

Fællesskab i første række
Hellebæk Klædefabrik handler om fællesskab i første række. Ambitionen er at skabe et levende fællesskab med optimale rammer for, hvordan arbejdsliv og fritidsliv kan hænge sammen. Solveig Rannje, Head of Real Estate Investments i Velliv, siger:

”Udover præ-certificeringen i platin bliver Hellebæk Klædefabrik også blevet certificeret med DGNB Hjerte, som fremmer sundhed og velvære med mennesket i centrum, som er et stort fokus ved byggeriet. Vi har sat ambitionerne for den sociale dimension højt og ønsker at bidrage til en øget livskvalitet for beboere, naboer, foreninger i området og Vellivs pensionskunder, og det betyder meget for os, at det nu bliver anerkendt i en præcertificering.”

Første salg i hus
Partner i EDC Poul Erik Bech Helsingør, der står for formidlingen af salget af de 32 boliger, Søren Blom Hesselhede, siger: ”De første boliger er solgt, og vi har indtil videre kun holdt åbent hus for de personer, som på forhånd havde vist interesse for projektet. Nu er der for første gang så at sige åbent-hus for alle interesserede. Påsken er traditionelt et rigtig godt tidspunkt med stor interesse for at se på bolig, så vi har hele to åbne hus i påsken, hvor vi forventer mange besøgende. Boligerne vil stå klar til indflytning af to omgange, hvor der netop er åbnet op for salget af 2. etape, så boligerne i 1. etape vil stå indflytningsklar 1. juli 2023 og 2. etape vil stå klar 1. oktober 2023. Størrelserne på boligerne varierer fra 64 m2-182 m2 med priser fra 3.500.000-6.995.000 kr.”

Cirkularitet er en rød tråd
CO2-påvirkningen er vurderet i præcertificeringen, og den vil ligge væsentligt under lovkrav (12,0 kg CO2/m2/år) og vurderes som lav. Det skyldes bl.a., at der er tale om eksisterende historiske rammer, der omdannes til nye attraktive boliger og erhvervslejemål samtidig med at nybyggeriet opføres i træ.

“Præ-certificeringen er en vigtig milepæl for udviklingen af Hellebæk Klædefabrik, der viser, at vi er helt på rette vej og valgt at sætte ind, hvor det virkelig gælder. Vi har bl.a. fokus på at bidrage positivt til den cirkulære økonomi og ressourceanvendelse igennem projektet. Det sker bl.a. ved, at vi genbruger mursten i væksthuset og udvalgte belægninger, og så har vi ikke mindst en grundig affaldssortering på byggepladsen,” siger Marius Møller, direktør, PensionDanmark.

Hellebæk Klædefabriks varmeforsyning er samtidig udskiftet fra gas til jordvarmespiraler, som mindsker varmeforbrug og CO2-udledning fra driften. Det har positiv indflydelse på bygningens klimapåvirkning, totaløkonomi og energiforbrug. Den nye varmeforsyning medfører en årlig reduktion af CO2-udledningen, som svarer til ca. 450 flyture til Paris tur/retur.

”Især to ord går igen, når vi taler Hellebæk Klædefabrik, og det er ‘fællesskab’ og ‘reduktion af klimaaftrykket’. I præcertificeringen belønnes begge indsatsområder, og det er lykkes i godt samarbejde med en lang række dygtige samarbejdspartnere, som bidrager med hver deres ekspertise og ambitioner,” siger Kasper Ørsnes Larsen, Senior Development Manager, DEAS Asset Management.

Kort om Hellebæk Klædefabrik

  • I 2020 satte Hellebæk Klædefabrikkens ejere, PensionDanmark og Velliv, i samarbejde med DEAS Asset Management og i dialog med brugerne og naboerne gang i udviklingen af en vision og helhedsplan, der skal forvandle Klædefabrikken til boliger, åbne kontorer og grønne møderum.
  • Med fokus på fællesskab, en grøn profil og at bibeholde de eksisterende rammer opføres 32 boliger og 60 erhvervslejemål renoveres.
  • Forvandlingen af Hellebæk Klædefabrik til boliger, åbne kontorer, grønne uderum og fællesskaber startede i 2020 og forventes afsluttet i 2023.
  • Læs mere på klaedefabrikken.dk

Søren Blom

Partner, ejendomsmægler, MDE
Telefon: 58587430
Mobil: 30578564
E-mail: s.blom@edc.dk