Bliv klogere på kontorejendomsmarkedet med velfunderede analyser

Kontormarkedet er i konstant udvikling, hvor Corona, rekordhøj beskæftigelse og mere fleksible tendenser på arbejdsmarkedet de seneste år har skabt stor aktivitet på markedet. Derfor kan det give god mening at sætte sig godt ind i kontormarkedet inden man begynder at investere eller gøre sig tanker om at flytte. Det kan Research & Analyse afdelingen i EDC Erhverv Poul Erik Bech hjælpe med.

Research & Analyse afdelingen i EDC Erhverv Poul Erik Bech har en bred opgaveportefølje. En af afdelingens fornemmeste opgaver er at hjælpe investorerne med at få et dybdegående indblik i bevægelser på ejendomsmarkedet, så kunderne kan tage velovervejede beslutninger, når de skal investere. Joseph Alberti, Head of Research hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, fortæller:

“I bund og grund er vi en klassisk stabsfunktion, som hjælper vores mæglere i hele landet, så vi kan servicere vores kunder med dybdegående og objektive analyser om ejendomsmarkedet. Vi udarbejder mange forskelligartede rapporter og analyser til både internt og eksternt brug, bl.a. vores kvartalsrapport Market Update, hvor vi offentliggør afkast- og lejeniveauer for over 20 forskellige geografiske områder i Danmark og analyser af transaktionsmarkedet.”

Niclas Holm, Senior Research Analyst, supplerer: “Vi har adgang til markedets mest omfattende ejendomsspecifikke datagrundlag – både offentlig tilgængelige data og interne data, som vi bearbejder. Uanset om det er en stor eller en lille investor, er det vigtigt at give dem et retvisende billede af markedet, så de kan træffe de rigtige beslutninger i et til tider omskifteligt investeringsmarked – både på makro- og mikroniveau.”

Historisk lav kontor-tomgang
Det danske kontormarked oplever i øjeblikket en fortsat høj aktivitet, som primært skyldes den rekordhøje beskæftigelse i samfundet. Det viser de seneste markedstal, som Research og Analyse har leveret. Joseph Alberti siger:

”På trods af en tid med høj inflation og stigende renter, viser vores seneste analyser om kontormarkedet, at der stadig er en historisk lav tomgang. I det første halvår af 2023 er beskæftigelsen blevet ved med at stige, og det betyder, at der fortsat er en rimelig lav tomgang på kontormarkedet. Dog er der også en risiko for, at vi bliver ramt af en recession. Som investor er det afgørende at forholde sig objektivt til en investering, og det skal vores rapporter og analyser være med til at belyse.”

Niclas Holm tilføjer: ”Transaktionsvolumen er faldet betydeligt i 2023, hvilket skyldes de markante rentestigninger, der i sagens natur har direkte effekt på rentabiliteten. Vi forventer dog, at transaktionsvolumen vil stige igen i takt med at inflationen kommer under kontrol og renten forventeligt falder tilbage mod tidligere niveau. Højere usikkerhed medfører dog også et større behov for risikovurderinger og analyser, hvilket vi kan løse i afdelingen. Vi løser derfor på nuværende tidspunkt særligt mange opgaver for institutionelle investorer og fonde, der ønsker data og dybdegående indsigter, når de skal træffe beslutninger om potentielle investeringer.”

Bæredygtighed på agendaen
Foruden de aktuelle usikkerheder på markedet stiger fokus fortsat på bæredygtighed, og hvorledes ejendomsmarkedet skal bidrage til en mere grøn fremtid. Joseph Alberti tilføjer:

”Bæredygtighedscertificering bliver ved med at fylde mere og mere hos de institutionelle investorer, som er de primære købere af kontorejendomme. Det medfører en opdeling af kontormarkedet, som er en tendens, som vi forventer vil blive forstærket i de kommende år i takt med at bygningsmassen CO2-aftrykket skal nedbringes. Investorerne er derfor særligt interesserede i at købe nye prime-ejendomme og flygter samtidigt fra de ældre 1970’er kontorejendomme, der ligger i udkanten af fx Storkøbenhavn. De ældre ejendomme vil få det sværere, hvis de ikke bliver opgraderet med fokus på at nedbringe det løbende CO2-aftryk.”

Rapporter og analyser
Joseph Alberti siger: ”Vi udarbejder mange forskellige rapporter og analyser. Det drejer sig bl.a. om vores kvartalsrapport Market Update, hvor vi offentliggør afkast- og lejeniveauer for over 20 forskellige geografiske områder. Så har vi CityFact, som stiller skarpt på mere end 20 forskellige byer og går i dybden med de faktorer, som har betydning for ejendomsmarkedet i den enkelte by. Herudover er der rapporter bestilt af ejendomsaktører, dvs. dybdegående analyser om udbud og efterspørgsel, lejeanalyser, analyser af salgspriser, demografiske analyser, analyser af transaktionsmarkedet, køberrådgivning/sælgerrådgivning (kommerciel due diligence). Desuden leverer vi input til vores mange Fokus-magasiner og Market Insight.”

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk

Niclas Carsten Holm

Research Manager
Telefon: 58588784
E-mail: niho@edc.dk