Nordjyske detailbutikker i overhalingsbanen: Resten af landet må forsøge at følge med i slipstrømmen

I den seneste tid har udbuddet af butikslokaler og lokaler til restaurant og café mm. været stabilt i hele landet. Nordjyske detaillokaler har dog skilt sig markant ud ved at fortsætte sin nedadgående tomgang. Regionen ligger nu under landsgennemsnittet og har hastigt overhalet flere danske kommuner og regioner. Men kan de positive takter fortsætte?

Udbuddet af lejemål til butikker, cafeer og spisesteder har ligget nogenlunde stabilt på landsplan gennem de seneste tre kvartaler. I Aalborg og resten af Nordjylland er situationen dog en helt anden, hvor udbuddet af butikslokaler faktisk er faldet. Sådan lyder nye tal fra erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk:

”Sidste år indhentede Nordjylland resten af landet efter at have haft et højere udbud af butikslokaler gennem 10 år. Og mens udbuddet er stagneret i resten af landet, er det fortsat nedad i det nordjyske,” siger Jakob Wegener, adm. direktør i Ejendomstorvet.dk, og fortsætter:

”Ved udgangen af 2021 var der 58.300 m² butikslokaler i Nordjylland, som var udbudt til leje eller salg, men det er nu faldet til 55.500 m². Det betyder altså, at kun 2,3% af de samlede butikslokaler i Nordjylland står tomme. Sammenlignet med tomgangen, der på landsplan ligger på 2,6%, så er det en overraskende udvikling, butikslokalerne i Nordjylland har taget.”

Aalborg indtager 1. pladsen
For Danmarks tredje største by, målt på indbyggere, skiller antallet af tomme butikslokaler sig markant ud fra resten af landets storbyer. Tomgangen ligger på sølle 1,3% for den nordjyske hovedstad, hvor tomgangen i Aarhus og København er dobbelt så stor. Efterspørgslen efter butikslokaler ligger på et rekordniveau, men kan sagtens fortsætte nedad:

”Generelt nyder detailhandel, restauranter og hoteller i hele landet godt af den høje beskæftigelse. Mange har taget kreativiteten og de innovative ideer fra coronanedlukningerne med sig videre. Udlejerne i Aalborg har dog vist sig at være bedre til at tilpasse sig, end tilfældet har været i andre store danske byer, og så er lejeniveauerne lavere sammenlignet med de andre større byer,” fortæller Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg, og fortsætter:

”Vi ser en stigende interesse for lejemål på de store strøggader i Aalborg, men samtidig vigende interesse for sidegaderne, og de risikerer at få øget tomgang. En del lejere, især spisesteder, har forlænget de coronalån, som udløb 1. april. Renten er ret høj, så når spisesteder og butikker forlænger den slags lån, kan det være tegn på en presset økonomi,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, der tilføjer, at han dog tror efterspørgslen vil fortsætte med at være stor.

Resten af Nordjylland vil også være med
Lige nu er 166 detail-/retaillokaler udbudt til salg eller leje i Nordjylland på Ejendomstorvet.dk. Aalborg indtager førstepladsen med 54 lokaler, mens Frederikshavn og Hjørring følger efter med henholdsvis 43 og 32 udbudte detail-/retaillokaler. I byer nord for Aalborg ser man positivt på markedsvilkårene i tiden efter coronapandemien:

”I Frederikshavn er et stort renoveringsprojekt af gågaden overstået, ligesom passagerne på færgeruterne er ved at vende tilbage. Skagen havde to gode sæsoner med masser af danske turister, der ikke kunne komme til udlandet, og her er ikke meget tomgang, bl.a. fordi nye, spændende specialforretninger er kommet til. Hjørring har haft en del nybyggeri, og det øger indbyggertallet og styrker dermed den lokale detailhandel,” siger Mads Dyhr, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg, Vendsyssel.

Han fortsætter: ”Denne sommer kan vi – efter to år med corona – igen se frem til et stort indryk af turister fra Tyskland, Sverige og især Norge. Det kommer til at styrke den lokale handel, specielt i Skagen, men også generelt i hoved- og oplandsbyerne i Frederikshavn & Hjørring kommuner, som er store sommerhuskommuner,” siger Mads Dyhr.

Martin Brasholt Mikkelsen

Partner, ejendomsmægler, MDE
Telefon: 58587576
Mobil: 20671250
E-mail: mbm@edc.dk

Mads Dyhr

Partner, Erhverv Vendsyssel & Skagen
Telefon: 58587575
Mobil: 24216471
E-mail: mdy@edc.dk