Branchens største erhvervsejendomsmåling: Investorer skruer forsigtigt op for optimismen

For et års tid siden dykkede troen på ejendomsmarkedet, hvilket har sæt en gevaldig dæmper på handlen med erhvervsejendomme. For niende gang har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en omfattende forventningsundersøgelse og et lidt mere optimistisk syn har indfundet sig for 2024. Fx venter flere end sidste år at investere mere – med boligejendomme og logistik som mest eftertragtede segmenter. Men det springende punkt er usikkerheden om renten.

Med flere end 1.600 svar er EDC Erhverv Poul Erik Bechs Forventningsundersøgelse den bredeste markedskortlægning af erhvervsejendomme herhjemme, og de mange beslutningstagere blandt investorer, virksomheder og lejere skruer lidt op for tiltroen til ejendomsmarkedet. Målingen er gennemført for niende år i træk, og resultaterne blev torsdag den 30. november 2023 fremlagt på et udsolgt seminar i Industriens Hus i København med over 300 deltagere. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Poul Erik Bech, siger:

”Sidste år var svarene præget af krigsudbruddet i Ukraine og kraftige stigninger i rente, energipriser, byggeomkostninger og rekordhøj inflation. I år er forventningerne mere positive, om end de ikke er helt tilbage på niveauet de foregående år, og det sådan set meget rationelt.”

Fortsat meget kapital
Sidste år dykkede andelen, som enten vil fastholde eller øge investeringerne i mursten, ned under 60% fra ca. 80% de foregående år. Nu er andelen vokset igen – til lidt over 60%. Og andelen, som direkte vil øge sine investeringer, er steget fra godt hver femte til næsten hver tredje. Joseph Alberti siger:

”Det afspejler, at der fortsat er meget kapital i markedet, fx hos pensionskasser og udenlandske investorer. Den helt store hæmsko for flere transaktioner er usikkerheden om renten – det peger to ud af tre på i vores måling, og de forskellige forventninger til renten er i høj grad med til at låse markedet fast.”

Gennem 2022 og 2023 er renterne steget markant, og der er stor usikkerhed om den videre udvikling. I EDC Erhvervs Forventningsundersøgelse spår 4 ud af 10 uændret rente gennem 2024, mens 3 ud af 10 venter lavere rente, og næsten lige så mange forudser højere renteniveau. Boligejendomme er fortsat det mest populære segment blandt investorer – de står på indkøbslisten hos 4 ud af 5, og omkring 60% venter, at boligejendomme som minimum vil holde priserne det næste år.

”Efter de store stigninger i byggeomkostninger har vi set en kraftig opbremsning i nye boligprojekter, og med fortsat stigende indbyggertal og lavere udbud af nybyggede boliger er det sandsynligt med lidt lavere tomgang og lidt højere lejeniveauer på sigt,” påpeger Joseph Alberti.

Industri- og logistikejendomme er også i år en populær kategori efter rekordlav tomgang og stigende investorinteresse de seneste år. 8 ud af 10 tror på uændrede eller stigende lejeniveauer. For kontorer venter næsten hver tredje af respondenterne lavere niveauer for markedsleje, mens kun halvt så mange tror på højere leje. Flere end 4 ud af 10 forudser øget tomgang. Det mest dystre billede er ligesom tidligere år detaillokaler. Fx venter 7 ud af 10 faldende priser på ejendomme, og 6 ud af 10 forudser øget tomgang.

Læs EDC Poul Erik Bechs Forventningsundersøgelse for 2024: www.forventninger2024.dk

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk