Hvad tager vi med hjem fra Mapic?

En af verdens største retail-konferencer blev i sidste uge afholdt i Cannes. Vores retailchef, Frank Heskjær, var med på messen og han bemærkede fire, overordnede trends, som vi her giver videre til dig.

I Cannes var den Danske retailbranche for alvor i spotlyset, da Flying Tiger vandt prisen som årets bedste internationale ekspansion, tæt forfulgt af danske Søstrene Grene. At hele to ud af fire nominerede i denne kategori var danske brands, giver en selvtillid til branchen og en tro på, at selvom vi kommer fra Danmark, kan vi godt være med i den internationale liga.

Derudover, bemærkede vi fire, overordnede trends:

F&B i kraftig vækst

Food and beverage – spise og drikke – er fremtiden indenfor detailbranchen. Nogle af de største, nordiske shoppingcenter-operatører forventer fx at de, indenfor de næste 5-10 år, vil gå fra 5 % og op til hele 30 % af salgsarealet i deres centre, som vil være udlejet til restauranter og barer. Samme tendens ser vi i Danmark. Danskerne spiser ude som aldrig før, og det har førende shoppingcentre som fx Illum taget til sig. Illum Rooftop er et eksempel på, at spise- og drikketilbud i høj kvalitet er en vigtig del af nutidens shopping-oplevelse. Udlejning til restauranter, caféer, take-away og barer er der, hvor en stor del af fremtidens omsætning ligger.

Det unikke koncept

I forlængelse af F&B’s kraftige vækst, er det værd at bemærke, at det næppe er masseproduktion, som fx McDonald’s, som vil være den primære vækstdriver. Derimod er nye, unikke restaurantkoncepter på vej frem. Som eksempel er Vapiano på vej til Danmark, ligesom Street Food-konceptet er hipt som aldrig før. Forbrugerne vil have historier og følelser, og betaler gerne mere for deres mad, hvis konceptet er stærkt, og kvaliteten er høj.

Kundedata på vej frem

Der blev talt rigtig meget data på Mapic. Nye teknologier muliggør nøjagtig tracking af kundegrupper, og tilmed kan aldersgrupper, impulskøb, livscyklus, mv. beregnes. Mulighederne er mange. Der kan dog stilles spørgsmålstegn ved om butikkerne er klar til at anvende al den information? Jeg tror, at det for mange kan være overvældende at overskue alle mulighederne og det kan være svært at omsætte nørdet data til konkrete tiltag og strategier. Derfor tror jeg på, at man vil arbejde mere med kortsigtede ”nemme” løsninger samt langsigtede, strategiske løsninger, hvor viden om kunderne ændrer den måde, man driver butik på.

Big is Better

Det ser ud til, at verdens shoppingcentre har fået vokseværk. Steder som Finland, Dubai og Iran bygger i stor stil – fx opfører Iran verdens største shoppingcenter. Jeg tror dog ikke, at vi ser en eksplosiv udvikling Fields-størrelser herhjemme. Det er der flere årsager til, fx at vores klima i Danmark er bedre til udendørs shopping, og det faktum, at vi værdsætter den hyggelige shoppingoplevelse herhjemme. Dog tror vi på, at de gamle gallerier og arkader kunne få en renæssance, hvis altså udlejerne forstår at få det rigtige mix af lejere: Både udvalgsvarebutikker, high-end brands og så selvfølgelig masser af Food & Beverage, som er der, en stor del af væksten kommer fra fremover.