Historisk lav tomgang for lager-, logistik og produktionslokaler i Nordsjælland

Opsvinget og øget nethandel har betydet, at der aldrig før er registreret så få udbudte lokaler til lager og logistik i Nordsjælland. Opsvinget, nethandel og træge kommuner, lyder buddene på forklaringer fra Jacob Lunding, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland.

Det seneste år er udbuddet af lokaler til lager, logistik og produktion skrumpet med over en femtedel i Nordsjælland, og virksomheder på lokalejagt har aldrig tidligere haft så lidt at vælge imellem ifølge Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”For anden gang i 2021 er udbuddet af lagerlokaler, logistikejendomme og produktionshaller i de 11 nordsjællandske kommuner det laveste, vi har registreret i de 20 år, vi har indsamlet data om erhvervslokaler. Udbuddet var før sommerferien nede på blot 2,2% – det var vi aldrig set lavere før. Nu ligger det marginalt højere på 2,5% eller 71.000 m2, og udbuddet af lokaler er i løbet af 2021 faldet med 21.000 m2,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Ejendomstorvet.dk har aktuelt et udbud på over 7.900 erhvervslejemål og ejendomme på landsplan, heraf præcis 979 lokaler til lager, logistik, produktion eller værksted. Af dem ligger kun 71 i Nordsjælland – Helsingør har flest, nemlig 16 udbudte lokaler. Herefter følger Hillerød med 11, Egedal og Rudersdal begge med 9 lokaler, Allerød med 7 lokaler og Furesø med 6. I de øvrige fem kommuner er der højest 5 lokaler at vælge imellem – i Hørsholm er der endda kun udbudt et eneste lokale.

”Udbuddet kan slet ikke følge efterspørgslen, som især skyldes opsvinget og øget nethandel. Efterspørgslen går især på lokaler med højt til loftet og store porte, helst i nærheden af motorvejene til Helsingør og Hillerød. Selv om der også kommer motorvej helt til Frederikssund, er interessen i dén retning foreløbig ikke så stor efter Måløv. Vi ville ønske, at vi kunne skaffe nogle flere lokaler, for vi kan udleje meget mere. I øjeblikket søger vi, på vegne af kunder, fx et større lejemål på 6.000 m2, som nærmest kan ligge hvor som helst, og mindre lokaler på 125 m2 i Frederiksværk,” siger Jacob Lunding, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland med kontor i Hillerød.

Matas er ved at bygge et stort lager i Allerød, men ellers er der ikke bygget meget gennem flere år. Kommunerne kunne godt gøre mere, for sammenlignet med fx Køge Bugt er der ikke udlagt særligt meget jord til erhverv. Danmark har i alt 69 mio. m2-areal til lager, logistik, produktion og værksteder. Godt 4% – eller næsten 3 mio. m2 – ligger i Hillerød, Helsingør, Frederikssund og de øvrige nordsjællandske kommuner.

Jacob Lunding

Partner, salgs- og udlejningschef, MRICS, MDE
Telefon: 58587854
Mobil: 20207565
E-mail: jal@edc.dk