JLL og EDC Erhverv Poul Erik Bech gør status på det Nordiske ejendomsmarked: Førsteklassesejendomme på det danske kontormarked tiltrækker udenlandske investorer

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), har sammen med EDC Erhverv Poul Erik Bech netop offentliggjort den nyeste rapport 'JLL Nordic Outlook - Spring 2022' med fokus på nordiske kontorer. Kontormarkedet blev i 2021 boostet af M&A-transaktioner, og investeringsvolumen steg med 129%. På trods af stadig usikkerhed om fremtiden for kontorer i kølvandet på corona er efterspørgslen stor, og udenlandske investorer har blikket rettet mod det danske marked.

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), har netop udgivet rapporten ‘JLL Nordic Outlook – Spring 2022’ med et særligt fokus på fremtidsudsigterne for det nordiske kontor i 2022. EDC Erhverv Poul Erik Bech er JLL’s samarbejdspartner i Danmark og har bidraget med den danske del af markedet med kommentarer på alle ejendomssegmenter. Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of EDC International Poul Erik Bech, fortæller:

”2021 var et rekordår hen over alle aspekter af investering i Norden. På ejendomsmarkedet fastholdt lav-risiko logistik- og boligejendomme deres stærke position gennem anden halvdel af 2021, og fremtidsudsigterne ser også favorable ud i 2022. Vi forventer, at investeringer i bæredygtige ejendomme vil fortsætte, men at sekundære lokationer med betydelige investerings- og opgraderingsbehov kan få større ledighed og have mere tvivlsomme udsigter for afkast. Samlet set ser vi fortsat en stor efterspørgsel på moderne, bæredygtige ejendomme med prima lokationer i Norden.”

Kontormarkedet i Norden
I den nyeste JLL-rapport er der fokus på det nordiske kontormarked, både hvad angår investerings- og arbejdsdynamikker. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger:

”Investeringsvolumen på kontormarkedet, eksklusiv M&A-relaterede transaktioner, var i 2021 oppe med 6% og gradvist forbedret i anden halvdel af året. Udsigten for 2022 forbliver stærk, selvom COVID-19-restriktioner i den tidlige del af 2022 i kombination med høje renter kan forsinke de positive udsigter en anelse. Men vi forlader gradvist det coronapressede kontormarked og kigger i retning af et kontormarked i 2022, som vil fortsætte med at forbedres. Desuden viser lange lejekontrakter, bæredygtighedscertificerede bygninger og stærke lejere sig i stigende grad at være vigtige faktorer i værdiansættelse af kontorejendomme.”

Udenlandske investorer kigger mod Danmark
Kontorsegmentet i Danmark kommer også under loop i rapporten, hvor EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget med tal og viden om markedet. Joseph Alberti, Head of Research, siger:

“I Danmark er billedet på kontormarkedet, at den hybride arbejdsmodel er populær, hvilket favoriserer de fleksible kontorer og skaber lidt usikkerhed på markedet. På baggrund af den store interesse for hybride arbejdspladser er der stigende efterspørgsel på kortere og mere fleksible lejeperioder og mulighed for at skræddersy indretningen, da lejere ikke ønsker at binde sig på lange kontrakter. Overordnet er tomgangen faldet i de seneste kvartaler og er nu på 7,3%, hvilket er det laveste siden begyndelsen af 2019.”

”I Danmark brager beskæftigelsen derudaf, og det gælder især kontorrelaterede industrier, hvor et rekordhøjt antal er beskæftigede. Den udvikling understøtter, at der fortsat vil være et stort behov for kontorbygninger. Alt i alt er efterspørgslen stor i øjeblikket, og særligt er mange udenlandske investorer på udkig efter førsteklassesejendomme i Danmark.”

Klik på billedet og læs den fulde rapport.

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk