JLL og EDC Erhverv Poul Erik Bech i Nordic Outlook: Norden stadig sikker havn for ejendomsinvesteringer og klarer sig bedre end udlandet

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL) har sammen med EDC Erhverv Poul Erik Bech netop offentliggjort den nyeste rapport 'JLL Nordic Outlook - Spring 2021' med fokus på boligudlejningsejendomme i Norden. Trods corona holder transaktionsvolumen i Norden højt niveau og boligudlejningsejendomme fylder rekordmeget på det danske marked.

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), der i 2019 omsatte for over 123 mia. kr. og har 92.000 medarbejdere i over 80 lande har netop udgivet rapporten ’JLL Nordic Outlook – Spring 2021’ med fokus på boligudlejningsejendomme i Norden. EDC Erhverv Poul Erik Bech er JLL’s samarbejdspartner i Danmark og har bidraget med den danske del af markedet med kommentarer på alle ejendomssegmenter. Head of Research Joseph Alberti i EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger:

”På trods af pandemien nåede transaktionsvolumen i Danmark og resten af ​​Norden næsten tidligere rekordniveauer, faktisk tredjehøjest bl.a. drevet af en række store handler inden for logistik og boligudlejningsejendomme. Transaktionsvolumen i 2020 i Norden blev på knap 44 mia. EUR, hvilket kun er 2,3 % mindre end 2019. Danmark nåede op på 9,6 mia. EUR, hvilket faktisk er en stigning på hele 18,9% i forhold til 2019, så Danmark er sammen med Norge gået frem, mens Sverige er faldet 12,1%, og Finland er faldet en smule. Sammenlagt har den nordiske transaktionsvolumen ligget rimeligt stabilt de sidste fem år. Den danske transaktionsvolumen fylder 21,9% af det Nordiske marked i 2020, mens det i 2019 var 18%, men der er noget op til rekordåret 2017, hvor Danmark stod for en volumen på 26,9% i Norden.”

Joseph Alberti i EDC Erhverv Poul Erik Bech fortsætter: ”Ser vi på transaktionsvolumen på verdensplan, så havde 2020 ifølge Real Capital Analytics det laveste niveau i 7 år og et fald på hele 29% og Europa faldt med 27%, så Danmark og Norden fortsætter i høj grad med at være en sikker havn og et attraktivt sted for ejendomsinvesteringer. I forhold til 2021 vil udrulningen af vaccinationer forhåbentlig give gode betingelser for et stærkt økonomisk opsving i anden halvdel af 2021. Kombineret med lave renter, et stærkt kapitalmarked og god adgang til finansiering, forventer vi, at det vil skabe stor interesse for ejendomsinvesteringer både herhjemme og i Norden i løbet af 2021,” siger Joseph Alberti.

Boligudlejningsejendomme fylder rekordmeget

I JLL Nordic Outlook er et særskilt kapitel afsat til boligudlejningsejendomme, som er et segment, hvor der allerede inden pandemien var stor interesse. Joseph Alberti, EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger:

”Boligudlejningsejendomme fylder rekordmeget – især på det danske marked, hvor det står for 63% af alle transaktioner. Det er det højeste tal i Norden, hvor det i Sverige fylder 37% af markedet. I Danmark var det til sammenligning i 2019 på 40%. Det er altså et tegn på, at investorerne i endnu højere grad har søgt efter mere sikre investeringer, da folk stadig skal have tag over hovedet – og hvor risikoen er mindre end andre segmenter, der er påvirket af corona, som fx detail og i mindre grad usikkerheden om kontorer.”

Flere og flere udenlandske investorer

Grundet stor stigning i antallet af internationale kunder oprettede EDC Poul Erik Bech en selvstændig enhed for knap 2 år siden, der udelukkende servicerer internationale investorer og virksomheder og som arbejder tæt sammen med JLL på en lang række sager. Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of International Relations i EDC Erhverv Poul Erik Bech siger:

”Vi gennemfører et stigende antal transaktioner og rådgivningsopgaver i Danmark og udlandet sammen med JLL. Det første år i 2019 gik over al forventning og 2020 er gået endnu bedre. Vi havde lagt et ambitiøst budget for året, så vi er tilfredse med et resultat, der trods corona blev endnu bedre end planlagt. Danmark har registreret en positiv udvikling i investeringerne sammenlignet med året før, hvilket i høj graf skyldes, at vi stadig ses som en sikker havn for mange udenlandske investorer. Vi oplever således stor aktivitet, og vores klienter har fået øjnene op for, at vi har en dedikeret afdeling, som udelukkende servicerer internationale investorer og virksomheder. Vi kommer også til at udvide medarbejderstaben i den internationale afdeling i 2021.”

Læs den fulde rapport her: ‘JLL Nordic Outlook Spring 2021’ Focus: Living i et Nordisk perspektiv.

 

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk