Kriterierne på kontormarkedet er påvirket

Kriterierne på kontormarkedet er påvirket. Bliv klogere på de seneste markedstal og tendenser på kontormarkedet.

Der er i øjeblikket god efterspørgsel efter kontorlokaler. Antallet af lønmodtagere steg med 7.000 personer fra maj til juni. Med stigningen i juni er lønmodtagerbeskæftigelsen steget 17 måneder i træk, og antallet af lønmodtagere er siden januar 2021 steget med i alt 199.000 personer, hvilket har bidraget til efterspørgslen efter kontorlokaler.

Virksomheder efterspørger nu i højere grad fleksible kontorløsninger som følge af større fokus på hjemmearbejde. Det er endnu for tidligt at konkludere om tendensen fortsætter, da der er adskillige holdninger til, om hjemmearbejde bør blive en stor del af fremtiden. Foruden fleksibilitet efterspørger både lejerne og investorerne i høj grad også moderne og bæredygtige kontorlokaler, der er fremtidssikre. Disse typer kontorer er i underskud i City, men flere projekter er på vej i de større provinsbyer og forstæder.

Transaktionsvolumen er steget lidt, med 8,2 mia. kr. i 1. halvår 2022 ift. 7,6 mia. kr. i 1. halvår 2021. Det er særligt prime-ejendomme, der er meget efterspurgte, hvor investorerne er parate til at betale rekordlave afkast for de mest attraktive aktiver.

Ser vi på andelen af ledige kontorlokaler på landsplan, udgør tomgangen 5,5% i 3. kvartal 2022, hvilket er en lille stigning på 0,1 procentpoint siden sidste kvartal. Bortset fra sidste kvartal er der dog tale om det laveste niveau siden 2009.

Markedsleje og afkast

 

 

 

 

 

 

* Den opnåelige leje pr. år inkl. driftsomkostninger i det nuværende marked på primære ejendomme.

** Tal baseret på primære ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter.

Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater 2. kvartal 2022.

Udbudte kontorlokaler i procent af skønnet bygningsmasse

Kilde: Ejendomstorvet-ED Statistikken, data pr. 1. april 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vil du være opdateret på kontormarkedet? Læs den nyeste udgave af Kontor Fokus.