Rekordår for industrien

De sidste fem år, har antallet af tomme industriejendomme - trods en stabilt stigende bygningsbestand – taget et markant dyk over hele landet.

At der er mangel på ledige lager-, produktion og logistikejendomme er næppe et faktum der kan komme bag på nogen efterhånden. Nethandlens udvikling kombineret med den lave rente, gør landets lager- og produktionsejendomme til et attraktivt investeringsobjekt for landets investorer. Seneste tomgangsstatistik bekræfter denne observation med færre end 2,5 millioner ledige kvadratmeter.

De seneste fem år er antallet af ledige kvadratmeter til lager og produktion faldet med knapt 4,5 millioner kvadratmeter. Heraf er godt halvdelen solgt og udlejet de seneste to år.

Få ledige kvadratmeter i Nordsjælland

På landsplan er der udbudt knapt 2,4 millioner kvadratmeter til lager og produktion, og heraf finder vi kun 102.600 kvadratmeter placeret i Nordsjælland, på trods af at Nordsjælland har en samlet bygningsbestand næsten på niveau med København. Den stigende efterspørgsel på industri i den nordlige del af Sjælland, bekræftes af erhvervsmægler Jacob Lunding fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland.

”Finanskrisen er bestemt et overstået kapitel, og især i de sidste to år, har vi set en markant stigende efterspørgsel på industriejendomme her i Nordsjælland – både fra virksomheder og investorer. Flere steder handles industriejendomme til investorer med konvertering for øje, og samtidig vækster de lokale virksomheder, og de vil gerne blive i lokalområdet – tæt på arbejdskraft”, fortæller han.

Alternative anvendelsesmuligheder

Men når der er høj efterspørgsel, følger priserne som oftest med, og her er industriejendommene i det Nordsjælland ingen undtagelse. Her er markedslejen steget med ca. 15% det seneste år. Den udvikling bekymrer dog ikke Jacob Lunding, som oplever, at flere- både virksomheder og investorer – har fået øjnene op for industriejendomme.

”I Nordsjælland, ser vi, at flere og flere ældre industriejendomme får nyt liv i form af en lidt alternativ anvendelse. Markedslejen på lager- og produktionsejendomme er stadig noget lavere end man finder på en detailejendom inde i byen, og derfor vælger mange, at gå med netop den type ejendom, som også typisk er udstyret med en masse installationer og har en god placering tæt på infrastruktur,” fortæller erhvervsmægleren fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland og supplerer:

”I efteråret havde vi for eksempel en eventmanager med stor passion for golf, som havde fået den idé, at åbne Danmarks største indendørs golfcenter i en lagerbygning tæt ved motorvejen i samspil med en investorkreds. Der er gået sport i at skabe oplevelser. Vi ser blandt andet også flere legelande og actionparker der åbner op i tidligere lagerejendomme rundt om i landet,” slutter Jacob Lunding.