Status på det nordiske ejendomsmarked: Rekordhøj beskæftigelse øger efterspørgslen på kontormarkedet i Danmark

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), har sammen med EDC International Poul Erik Bech netop offentliggjort en ny rapport 'JLL Nordic Outlook - Spring 2023' med fokus på finansiering. Rapporten tager også temperaturen på det nordiske kontorejendomsmarked.

JLL er en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder og de netop udgivet rapporten ‘JLL Nordic Outlook – Spring 2023’ med et særligt fokus på finansiering, som er den helt store udfordring i ejendomsbranchen. EDC Erhverv Poul Erik Bech er JLL’s samarbejdspartner i Danmark og har bidraget med den danske del af markedet med kommentarer på alle ejendomssegmenter, herunder kontorsegmentet.

Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of EDC International Poul Erik Bech, siger: ”Det er ingen hemmelighed, at 2022 var et udfordrende år på flere parametre, og det har også sat sine spor på ejendomsmarkedet i Norden. Investeringslysten blandt investorerne er faldende, og det skyldes primært de vanskeligere finansieringsforhold med stigende omkostninger og mindre tilgængelighed til finansiering, hvilket giver en skævvridning af afkastkravene, som bliver forringet.”

Kontorejendomsmarkedet i Danmark
På trods af de udfordrende markedsforhold, er beskæftigelsen i Danmark rekordhøj, hvilket øger efterspørgslen efter kontorlokaler. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger:

”Efterspørgslen på kontorlokaler er drevet af de rekordhøje beskæftigelsestal, som man dog må forvente vil falde i løbet af 2023. Lejerne kræver mindre plads pr. medarbejder i takt med den øgede fleksibilitet på arbejdspladserne, men til trods for det, er lejerne fortsat villige til at bruge flere penge på kvalitetskontorlokaler. Kvalitet fylder meget mere end kvantitet, og det præger kontormarkedet, hvor særligt prime-ejendomme med førsteklassesbeliggenhed stadig er i høj kurs.”

”Som man kan se på JLL Property Clock, følger det nordiske kontorejendomsmarkedet resten af Europa med svagt stigende lejepriser. Her stopper lighederne også. Den øgede efterspørgsel efter kontorlokaler er ikke noget man nødvendigvis ser på andre kontormarkeder i Europa,” slutter Joseph Alberti.

ESG og kortere lejevilkår
”ESG bliver stadig mere og mere vigtigt – også inden for kontorejendomme. For investorer er det nærmest blevet et krav at kunne certificere nyere kontorejendomme som bæredygtige. For få år siden var det de færreste, der gik op i bæredygtighedscertificerede kontorejendomme og det var det mere en niche end en nødvendighed,” siger Joseph Alberti og fortsætter:

”Ikke nok med, at lejerne har større krav til bæredygtighed, så kræver de også kortere lejevilkår end man tidligere har set. Det skyldes primært to ting. Dels den øgede fleksibilitet i hverdagen og dels de usikre omstændigheder, der presser finansieringsmarkedet.”

Udenlandske investorer kigger mod Danmark
EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget med tal og viden om det danske marked i rapporten.

Joseph Alberti siger: “De internationale investorer fylder meget i et lille land som Danmark, hvor lidt over halvdelen af den samlede transaktionsvolumen, eller 45 mia. kr. ud af 87 mia. kr. kan tilskrives de internationale investorer. Det er især på de større transaktioner, at de internationale investorer er synlige, faktisk er der kun to danske investorer blandt de ti største transaktioner i Danmark i 2022.”

Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of EDC International Poul Erik Bech, supplerer: ”Vi oplever fortsat en fornuftig interesse for danske ejendomme. Vi bliver dagligt kontaktet af internationale investorer og i 2022 oplevede vi en stigning i omsætning på hele 60% på de internationale opgaver. Vi bliver hver uge kontaktet af internationale virksomheder, som ikke har været på det danske marked tidligere. Det skyldes, at afkastet på det danske marked ligger lidt højere end fx Sverige. Interessen for det danske marked er altså fortsat fornuftig, og da vi har realkreditfinansiering i Danmark og Sverige fx er finansieret med obligationer, så er forskellen fra tidligere finansielle kriser og nu er, at der stadig mange penge i markedet og en fornuftig efterspørgsel til at investere i Danmark.”

Læs den fulde rapport: ‘JLL Nordic Outlook Spring 2023’.

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk