Verdenskendt dansk bryggeri overtager fødevarefabrik i Svinninge

Den gamle Beauvais fabrik i Svinninge har stået uberørt hen siden 2017. Ved årsskiftet overtager bryggeriet To Øl de 26.000 m2 store bygninger for at brygge øl til lokalområdet og den store vide verden.

To Øl er et bryggeri, der er bredt anerkendt i den såkaldte craft beer verden, hvor der brygges potente øl med masser af eksperimenterende smage og større mængder af humle, end man normalt kender fra øllets verden. To Øl blev grundlagt i 2010 og har siden fungeret som et rejsende bryggeri. Det vil sige, at To Øl har brygget på andre bryggeriers tanke – primært i Belgien, men også andre steder i ind- og udland. Nu vender To Øl snuden mod hjemlandet og bliver for alvor et dansk bryggeri med base på Vestsjælland, nærmere betegnet Svinninge.

”Svinninge er vores største og mest ambitiøse projekt til dato. I Svinninge samler vi hele vores ølproduktion ét sted. Samtidig vil vi herfra køre al lagerhåndtering, logistik og produktudvikling. Det betyder både, at vi kommer helt tæt på alle led af produktionen, og også at vi nu skal ud og rekruttere medarbejdere til de nye arbejdspladser sådan et sted medfører. Vi får brug for alt fra teknisk stab over lagermedarbejdere, fødevareingeniører og processoperatører til lokale øl-entusiaster,” fortæller stifter og direktør af To Øl, Tore Gynther.

To Øls administration har til huse på Nørrebro i København – i samme nabolag som To Øls grundlæggere i sin tid startede med at hjemmebrygge og eksperimentere på Det Fri Gymnasium. På selvsamme stenbro åbnede To Øl i maj måned 2016 deres første brygpub BRUS; en 750 m2 stor bar, butik og restaurant med tilhørende bryg­geri.

Sammen med partner og medejer Morten Bruun har Tore Gynther hyret endnu en bryggerpersonlighed til at lede den daglige fabriksdrift i Svinninge. Anders Busse, der netop er startet hos To Øl og fremover skal være fabrikschef i Svinninge, kommer fra Indslev Bryggeri på Fyn. Her var Anders Busse direktør i knap 12 år.

To Øl har ambitioner om at tage aktiv del i lokalsamfundet, forskønne udendørsarealerne som bruges aktivt af beboerne omkring og shine bygningsfacaderne op, så byens borgere igen kan være stolte af en lokal produktionsfacilitet med masser af liv og aktivitet.

”Vi vil holde den store grund åben og grøn, så den er tilgængeligt som hidtil. Vi vil desuden gøre fabrikken til en destination i sig selv. Vi har en lang række samarbejdspartnere og ølnydere i vores netværk, der vil komme til Svinninge for at se hvordan vi arbejder, brygger og udvikler os her. Det er tanken at kunne invitere så mange nysgerrige sjæle indenfor som muligt efter­hånden som vi udbygger stedets muligheder. Vi vil naturligvis også gerne stille op til lokale by­fester og arrangementer, så alle byens borgere kan få smag for det nye lokale Svinninge bryg” fortæller Tore Gynther.

EDC Erhverv Poul Erik Bech har formidlet handlen, som blandt andet er løst via flot samarbejde på tværs af aktører.

”Forløbet har været relativt problemfrit, da To Øl meldte deres interesse. Der har været et stort samarbejde og velvillighed fra kommunens side, ligesom Orkla, der sælger ejendommen, også har været meget opsatte på at få handlen gennemført, så der igen kan komme liv i de store bygninger,” fortæller Jesper K. Madsen, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Roskilde.