W. P. Carey køber 11 Coop-supermarkeder til knap 300 mio. kr. i Sale & Leaseback aftale

W. P. Carey, der er blandt verdens største ejendomsfonde, har netop gennemført et køb af en portefølje med 11 Coop-supermarkeder placeret over hele Danmark på i alt 13.100 m2 i en Sale & Leaseback-transaktion. EDC International Poul Erik Bech har været køberrådgiver på sagen, og aftalen er starten på langsigtet samarbejde mellem køber og sælger.

Det amerikanske børsnoterede selskab W. P. Carey er blandt verdens største ejendomsfonde med en samlet portefølje på ca. 20 mia. dollars og med 1.264 ejendomme indenfor industri, logistik, lager, kontor og retail, har netop annonceret en sale-leaseback-aftale på 297 mio. kr. med Coop Danmark A/S. Aftalen indeholder 11 Coop-detailbutikker på i alt 13.100 m2 med butikker placeret over hele Danmark. W. P. Carey er specialiseret i sale-leaseback-aftaler med virksomheder i forhold til opkøb af udlejningsejendomme med én lejer, hvor ejendommene er tilpasset de specifikke lejeres ønsker.

Coop er en stærk lejer

Karolis Adlis, Senior Vice President, Investments, W. P. Carey siger: “Vi er glade for at kunne annoncere endnu en sale-leaseback-aftale denne gang med Coop, som er en veletableret national aktør på dagligvarebutiksmarkedet i Danmark. Investeringens defensive karakter med en stærk lejer i Coop, kombineret med butikkernes gode beliggenheder gør investeringen meget attraktiv for os. Norden fortsætter med at være et nøglemarked for W. P. Carey, hvor vi har investeret ca. 5,95 mia. kr. i området siden vores første transaktion i 2001. Vi ser frem til at udvikle et langsigtet partnerskab med Coop, da de ønsker at fortsætte med at udvide sin markedsandel i hele Danmark.”

Flemming Møller Hansen, ejendomsdirektør i Coop Danmark, siger: “Vi er glade for at have fået en langsigtet partner i W. P. Carey, der tror på vores tilgang til fremtidens europæiske detailhandel og vores nye discountbutikskæde, Coop365. Sale-leaseback-aftalen er en naturlig måde for os at tilpasse en del af vores portefølje, så vi kan fortsætte vores ekspansion på tværs af Danmark med flere nye ejendomme til de discountbutikker, vi har i vores fremtidige pipeline.”

Langsigtet samarbejde mellem parterne

EDC International Poul Erik Bech har været køberrådgiver på sagen, og aftalen mellem Coop og W. P. Carey er starten på langsigtet samarbejde mellem parterne. Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, siger: ”Det har været en fornøjelse at assistere W. P. Carey igen i denne sag. De er en af verdens største ejendomsfonde, og vi har også allerede et indgående kendskab til Coop fra tidligere opgaver, hvor samarbejdet altid har været godt og frugtbart. Sammenkoblet med vores tidligere samarbejde med W. P. Carey, så har det resulteret i en effektiv og professionel proces fra alle parter. Transaktionen er samtidigt starten på et længere, fremtidigt samarbejde mellem parterne, og vi ser derfor frem til at være en del af fantastiske samarbejde, der er etableret mellem W. P. Carey og Coop.”

 

EDC Poul Erik Bech har bl.a. tidligere været køberrådgiver for W. P. Carey, da de indtog den danske ejendomsscene i sommeren 2018, hvor de købte en landsdækkende, triple-A logistikportefølje af Danske Fragtmænd for 1,2 mia. kr. Læs mere: En af verdens største ejendomsfonde er kommet til Danmark.

 

Nøglefakta:

  • Markedsledende lejer med mangfoldig portefølje: Med en historie tilbage til 1866 er Coop en af ​​Danmarks førende dagligvareforhandlere med en markedsandel på over 30%. Coop har en mangfoldig portefølje af brands og butikker, der rummer alle dagligvaresektorer, herunder discount, supermarkeder, hypermarkeder og premium brands. Med over 1.000 butikker og næsten 40.000 ansatte er det også en af ​​de største arbejdsgivere i Danmark.
  • Voksende onlineplatform: På trods af sin mere end 150-årige historie har Coop fortsat med at udvikle sig sideløbende med væksten i e-handel gennem innovation og betydelige investeringer i teknologi, herunder sin Coop-app og to online-virksomheder: Coop.dk MAD samt Coop.dk Shopping.
  • Defensiv industri: Ti butikker i porteføljen hører under brandet Coop365, som er Coops nyetablerede grønne discountsupermarked, mens den sidste butik fortsætter som en Kvickly. Fødevaredetailhandlere har nydt godt af øget interesse fra forbrugerne for hjemmelavet mad, en trend som har taget fart grundet COVID-19-pandemien, og især discountdetailhandel har været en voksende sektor i Danmark, der tager markedsandele fra andre former for detailhandel.
  • Attraktive butikslokaliteter med høje adgangsbarrierer: Porteføljen er primært sammensat af veletablerede fødevaredetailejendomme beliggende i tætte byfyldte områder. Strenge planlægningslove og licenskrav i Danmark gør det vanskeligt at åbne nye detailbutikker, hvilket giver en øget værdi til etablerede fødevarebutikker.
  • Fælles bæredygtighedsforpligtelse: Coop var den første dagligvareforhandler i Danmark, der offentliggjorde en ambitiøs klimastrategi i 2020, herunder planer om at gøre virksomheden CO2-neutral i 2030 og reducere sine indirekte udledninger fra leverandører, transportører og forbrugere med mere end en mio. tons.
  • Langsigtede nettolejekontrakter med indbyggede huslejestigninger: Butikkerne i aftalen er nettolejede for en løbetid på 15 år med danske NPI-baserede huslejestigninger.

Helle Nielsen Ziersen

Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Telefon: 58588717
Mobil: 40999946
E-mail: hni@edc.dk