JLL sætter det nordiske ejendomsmarked under lup

Det nordiske ejendomsmarked var på agendaen, da EDC Erhverv Poul Erik Bech sammen med en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL) og Henning Larsen Architects havde inviteret til offentliggørelse af den nyeste rapport ’JLL Nordic Outlook’.

Fra venstre Jon Sleeman – Lead Director EMEA Industrial & Logistics Research JLL, Helle Nielsen Ziersen – Partner & Head of International Relations EDC Poul Erik Bech, Joseph Alberti – Head of Reseach EDC Poul Erik Bech og Maria Beyer Skydt – Director & Business Development Sustainable Architecture and Design Henning Larsen Architects.

En af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, Jones Lang LaSalle (JLL), der i 2018 omsatte for over 112 mia. kr. og har 90.000 medarbejdere i over 80 lande har netop udgivet rapporten ’JLL Nordic Outlook – spring 2020’ om det nordiske ejendomsmarked. EDC Erhverv Poul Erik Bech har bidraget med den danske del af markedet og i den anledning blev der afholdt fælles gå-hjem-møde i København 19. februar 2020.

”Vi er rigtig glade for at være i København og sammen med EDC præsentere JLL’s rapport om udviklingen på det nordiske ejendomsmarked og om City Logistik. Selvom vi ser frem imod en mindre global økonomisk afmatning, og der er vedvarende politisk usikkerhed, så er vi fortrøstningsfulde i forhold til de nordiske ejendomsmarkeder i 2020,” siger Linus Ericsson, CEO & Head of Debt & Financial Advisory i JLL Sverige. Han fortsætter:

”Der er stadig stor investeringslyst og Norden ses i høj grad som den sikre havn for investorer, hvor vi drager fordel af stærke konjunkturer og lave renter. Interessen for at investere i nordiske ejendomme er fortsat høj fra udenlandske investorer, så det nordiske ejendomsmarked er stadig meget tiltrækkende. På den længere bane forventer vi, at den primære kontorleje i Europa vil stige med 1,4% om året i gennemsnit frem til 2023. Både Oslo (+ 3,7%), Stockholm (+ 2,5%), Helsinki (+ 1,8%) og København (+ 2,3%) bør overgå det europæiske gennemsnit, så der er generelt gunstige fremtidsudsigter for Norden.”

På den nordiske kommercielle investeringsside vurderer JLL, at transaktionsaktiviteten stadig er høj med en volumen på over 270 mia. kr. i 2019, hvilket er en stigning på 18%. Det er især styrket af en lang række større salg af kontorejendomme.

JLL Nordic Outlook

Flere og flere udenlandske investorer

Grundet stor stigning i antallet af internationale kunder oprettede Danmarks største mæglervirksomhed, EDC Poul Erik Bech, en selvstændig enhed for ¾ år siden, der udelukkende servicerer internationale investorer og virksomheder.

”Vi har gennem en årrække opbygget et stærkt netværk af udenlandske investorer og samarbejdspartnere. Det er afgørende for resultatet, at parterne leverer et dedikeret arbejde, så de kunder, der serviceres får en direkte og professionel service. Det er det centrale for såvel JLL som for os,” siger Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of International Relations i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”Senest har vi for et trecifret millionbeløb i samarbejde med JLL formidlet salget af en logistikejendom i Sverige. Lokalkendskab er vigtigt, og vi kan se på de sager, vi er involveret i sammen med JLL, at vi i allerhøjeste grad har glæde af, at vi er en landsdækkende virksomhed. Vi har rigtig mange igangværende opgaver indenfor alle ejendomssegmenter sammen med JLL. Samtidig har vores Research-afdeling bidraget til en række rapporter og udarbejdet skræddersyede analyser for JLL,” siger Helle Nielsen Ziersen.

Henning Larsen Architects gav på gå-hjem-mødet ligeledes deres syn på fremtidens kontorejendom set i et internationalt perspektiv.

 

Læs den fulde rapport ‘JLL Nordic Outlook Spring 2020’ her