Afdæmpede udsigter til prisudviklingen for detailhandlen i 2021

Butikslokaler skiller sig ud i EDC Erhverv Poul Erik Bechs årlige forventningsanalyse som segmentet med de mest afdæmpede udsigter til prisudviklingen. Men måske har de adspurgte skelet for meget til nedlukningen i foråret 2020 og udfordringer med nethandel, mener ekspert i EDC Erhverv. Året sluttede nemlig med nogle mere travle måneder, og detailhandlen kan også levere talrige solstrålehistorier, men den nyeste nedlukning gør selvfølgelig, at der stadig er usikkerhed i markedet.

”Detail er helt klart det segment, hvor investorer og virksomheder ser mest afdæmpet på prisudviklingen det kommende år i vores Forventningsanalyse 2021. Det hænger formentlig sammen med de strukturelle udfordringer, detailhandlen længe har haft med især nethandel. Og så er svarene nok præget af nedlukningen i foråret og de forskellige restriktioner, men faktisk gik 2020 relativt godt for detailhandlen i forhold til, hvad mange frygtede, da coronaen brød ud. Men det er klart, at med de nye restriktioner presser endnu flere i detailbranchen.”

Sådan siger Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech, om 2021-udgaven af Forventningsanalysen, som nu er gennemført for sjette år i træk – denne gang med svar fra over 1.200 virksomheder over hele landet.

Kun 17% forudser højere priser på butikslokaler, det er halvt så mange, som spår stigende priser på industrilokaler og boligejendomme. Og 42% forventer ligefrem lavere priser på detailejendomme i 2021 – markant højere andel end prispessimisterne inden for kontorer, industri og boligejendomme.

Forskydning i forbrug

Der er dog ikke sket et fald i privatforbruget, men derimod en forskydning, pointerer Joseph Alberti. Rejsebudgettet er af gode grunde krympet gevaldigt, og det har betydet, at danskerne har skruet op for forbruget andre steder. Og i efteråret fik alle lønmodtagere adgang til hovedparten af de indefrosne feriepenge. Udbetalingen af de 52 mia. kr. kunne godt mærkes på kasseapparaterne rundt omkring.

”Selv om dele af detailhandlen har været udfordret, så har brede dele af den nydt godt af, at vi fx stort set ikke har kunnet rejse ud af landet. Mon ikke, at rigtig mange børn har fået ekstra store julegaver og Playstation-pakker, fordi sommerferien måtte droppes og senere også jule- eller nytårsturen?” lyder det fra Joseph Alberti.

Forventningsundersøgelsen viser samtidig, at to ud af tre butikker, som bor til leje, overvejer at købe deres lokaler – det kan hænge sammen med en udbredt forventning om lavere priser.

Det fremgår også, at blot 9% vil investere i detailejendomme, men dertil kommer over 30%, som gerne vil foretage blandede investeringer, og det er ofte boligejendomme med butikker og lignende i gadeplan. Boligudlejning er fortsat de fleste investorers favorit.

Hvilke ejendomstyper er potentielle investeringer for dig/jer i 2021? 


Hårdt år for detail

Men investorerne skal se sig godt for.

”Store dele af detailhandlen er fortsat udfordret, og nogle steder er lejeniveauerne under pres. Over længere tid er der forsvundet mange små butikker i de mindre byer, og i øjeblikket er København ramt af et kraftigt dyk i turisme, konferencer og forretningsrejser. Omvendt har dagligvarebutikkerne klaret sig godt, fordi mange har arbejdet hjemme og ikke spiste i kantinen, men har købt mere ind i det lokale supermarked,” siger Joseph Alberti.

Han peger på, at 2020 samlet har været et hårdt år for mange butikker og spisesteder trods feriepenge og hjælpepakker. Derfor har han svært at vurdere, om de senere års stærke tendens med fremgang for spisesteder, cafeer og kaffebarer – Food & Beverage – vil fortsætte.

Vil du blive opdateret på detailmarkedet? Hent DetailFokus her

Joseph Alberti

Head of Research
Telefon: 58587467
Mobil: 51150140
E-mail: joal@edc.dk