Derfor er markedet bedre end for 6-12 måneder siden

”Selvom væksten forventes at være lidt lavere i de kommende år, har det ikke sat en stopper for ejendomsmarkedet. Og netop nu er markedet endda bedre, end det var for bare 6-9 måneder siden”. Sådan fortæller Frank Jensen, erhvervsdirektør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech om udsigterne for erhvervsejendomsmarkedet. Ny undersøgelse fra EDC Erhverv underbygger den massive efterspørgsel efter ejendomme.

Fordelen ved at investere i ejendomme er forbedret det sidste år. Mens renten er faldet, har priserne på investeringsejendomme ikke bevæget sig, og det har gjort det mere attraktivt at investere i ejendomme.

”Den lange rente er faldet med 0,7 procentpoint, svarende til 35 procent siden årsskiftet. Når renten falder, falder udbyttet af obligationer ligeså. Normalt vil vi se prisstigninger på ejendomme, når renten falder, men vi kan konstatere, at priserne på erhvervsejendomme har ligget rimelig stabilt i samme periode. Det betyder, at fordelen ved at investere i ejendomme er øget – det såkaldte yield gap er blevet større,” fortæller han.

Yield gap er forskellen på hvad man får i afkast på forskelige aktiver, i dette tilfælde forskellen på afkastet for ejendomme og obligationer.

”Udviklingen på den lange rente gør, at investorer kan leve med højere priser og lavere afkast, fordi de kan fastfryse renten på et lavt niveau – og så hænger investeringen stadig sammen,” uddyber han.

”Desuden er markedet lige nu karakteriseret af en enorm stor kapital til ejendomsinvesteringer – hver måned kan man læse om nye fonde eller pensionskasser på ejendomsopkøb. Derfor er markedet ikke stilnet af,” forklarer Frank Jensen.

Den store efterspørgsel efter ejendomme ses også i en markedsundersøgelse blandt flere end 1.200 danske investorer og virksomheder, som EDC Erhverv netop har foretaget. Her angiver 77 procent af investorerne, at de vil bruge ligeså mange eller endda flere penge på ejendomsinvesteringer i 2020, som de gjorde i år. Om den store efterspørgsel kan medføre stigende priser er dog usikkert. I EDC Erhvervs undersøgelse tror 42 procent af respondenterne på stigende priser på boligejendomme – men den optimisme deler Frank Jensen dog ikke.

”Investorerne i undersøgelsen er optimistiske om prisstigninger, men vi deler ikke samme optimisme, med mindre der er tale om core-ejendomme på attraktive placeringer, som er dem, de største investorer opkøber. Desuden handler det om at se på markedet med forskellige briller, for der er stor forskel på prisudviklingen,” siger han.

Han uddyber, at ældre boligudlejningsejendomme forventes at fastholde det høje prisniveau, og at core-ejendomme kan stige lidt i pris. I nogle områder er lejen i nyopførte boligejendomme under pres, grundet mange færdiggjorte nybyggerier på samme tid. En lejenedsættelse kan komme på tale i få områder, hvilket også er det, EjendomDanmarks seneste markedsstatistik konkluderer.

”I nogle områder ser vi, at især store udlejningsboliger får lejerabatter mens andre områder, fx Aalborg, er mere pressede på selve lejeniveauet, og det sætter sig direkte på ejendomsværdien. Mindre udlejningsboliger er der derimod ikke problemer med at komme af med, så det handler i høj grad om indretningen af den enkelte ejendom, som afgør prisen,” fortæller han.

”Med udsigt til et generelt stabilt prisniveau bør flere investorer overveje om det er det rigtige tidspunkt at sælge – specielt fordi køberne, grundet det store yield gap netop nu, har mulighed for at købe ejendomme til lavere afkast, end vi ellers har set,” slutter Frank Jensen.