Detailmarkedet på rutsjetur: Detailbranchen presset til at tænke anderledes trods lav tomgang

Investeringslysten på erhvervsejendomme ser ud til at slå alle hidtidige rekorder i 2021. EDC Erhverv Poul Erik Bech har gennemført en stor, årlig markedsundersøgelse blandt danske investorer, lejere og virksomheder med mere end 1.700 besvarelser. Detailmarkedet er igen år det segment med de mest afdæmpede forventninger, mens de store lukninger og konkurser lader vente på sig. Samtidigt har coronanedlukningerne skabt et øget behov hos detailhandlen for at tænke i nye initiativer.

For syvende år i træk har Danmarks største mæglervirksomhed, EDC Erhverv Poul Erik Bech, gennemført en forventningsundersøgelse og denne gang med 1.718 besvarelser – hele 500 ekstra svar i forhold til foregående år. Svarene kommer fra alle typer og størrelser af virksomheder og investorer, og med svar fra alle dele af landet. Undersøgelsen viser bl.a., at Detaillokaler er – ligesom sidste år – det segment, hvor de adspurgte i EDC Erhverv Poul Erik Bechs Forventningsanalyse har de mest afdæmpede forventninger.

Men faktisk kan Ejendomstorvet.dk melde om den laveste tomgang i 11 år, og Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Erik Bech med kontor i Aarhus, ser tilbage på et usædvanligt 2021: ”Det har været en rutsjetur af de store for detailhandlen. Med nedlukninger og restriktioner troede alle, at det ville udvikle sig skidt, og vi har da heller ikke haft mange store transaktioner. Men privatforbruget har været højt, og mange danskere har jo ikke kunnet bruge penge på rejser til udlandet.”

Hjælpepakker har hjulpet

Frank Heskjær tilføjer, at der efter genåbningen i efteråret skete en stor stigning i omsætningen på spisesteder og cafeer, og undervejs har der været en pæn aktivitet med udlejninger.

”Vi har ikke set mange store lukninger og konkurser, bl.a. i kraft af de forskellige hjælpepakker. Og der er hele tiden iværksættere med masser af ideer – fx nye koncepter inden for økologi og bæredygtighed, som nærmest er en ny bølge inden for detailhandlen lige nu.”

En del kæder har benyttet den usædvanlige periode for detailhandlen til at finde mere optimale lokaler, og flere dagligvarekæder jagter stadig nye – og bedre – placeringer. Ydermere er nogle kommuner begyndt at lempe på sine regler, så fitnesscentre og klinikker kan rykke ind i ledige butikslejemål.

Forudser faldende priser

I Forventningsanalysen forudser hver anden faldende priser på detailejendomme, og næsten lige så mange venter lavere lejeniveau. 45% spår flere ledige lejemål selvom tomgangen reelt er faldet støt det seneste år.

”Jeg ser måske knapt så negativt på udviklingen i markedspriser og leje. Nogle udlejere har allerede tilpasset lejen eller har måske tilbudt lejerne forbedret indretning. De bedste beliggenheder vil stadig være attraktive for mange, men nogle af de ældre lejemål på sekundære beliggenheder er måske lidt for dyre i dag,” vurderer Frank Heskjær.

Han tilføjer, at bæredygtighed så småt er på vej til at få betydning for detaillokaler. I Forventningsanalysen svarer to ud af tre butikslejere, at de gerne vil betale mere for lokaler, som er bæredygtige.

”Det er lidt en gratis runde at svare sådan, og foreløbig har vi ikke set bæredygtighed materialisere sig i form af højere husleje for renoverede lokaler. Men nogle af de store kæder er begyndt at kigge på det.”

Alt i alt viser vores Forventningsundersøgelse altså for 2022, at investorerne fortsætter med at have en øget appetit på mursten.

Frank Heskjær

Head of Retail
Telefon: 58587879
Mobil: 53307374
E-mail: fth@edc.dk