Madsteder boomer i Aarhus

Tendensen er klar: Der åbner flere spisesteder landet over, end der gjorde for år tilbage. I Aarhus mærker erhvervsmæglerne hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, at efterspørgslen efter lokaler til cafeer og madsteder er voldsomt stigende, og det kan ses på antallet af restauranter og cafeer, der åbner i byen.

Aldrig har så mange danskere prioriteret at tage på restaurant eller café frem for at blive hjemme og lave aftensmad. Det er konklusionen på en analyse fra Landbrug og Fødevarer, som blev offentliggjort i 2017. Efterspørgslen på madsteder kan mærkes i Aarhus, hvor markedet begynder at nærme sig de tilstande, vi ser i København i dag. Det er efterhånden større og mere etablerede kæder, der vender blikket mod Aarhus. Det mener Frank Heskjær, detailchef i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”Spisesteder er det segment, hvor interessen er størst stigende. Det er de etablerede kæder, der er begyndt at interessere sig for Aarhus. Vi har længe talt om, at de københavnske koncepter kommer. Nu kommer de, og det kan vi mærke på interessen og den direkte forespørgsel efter lokaler,” fortæller Frank Heskjær.

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus kan de tydeligt mærke den store efterspørgsel efter lokaler, der kan husere restauranter og caféer. Siden slutningen af 2017 har erhvervscenteret stået for udlejning af lokaler til madstederne Klokken, Mahalo Poke, Aarhus Brætspilscafé, Langenæs Bageriet, The Burger Shack og Les Trois. Traditionelt set er der ofte udfordringer forbundet med udlejningsprocessen, når lejer skal åbne et spisested, men i og med at der kommer større spisekæder på banen, så er det en holdning, som er ved at ændre sig ifølge Frank Heskjær. Han fremhæver særligt Klokken som en sag, hvor man ved hjælp af proaktivt mæglerarbejde undgik de udfordringer.

”Det kræver langt flere ressourcer at leje ud til et spisested end en almindelig butik. Restauratører har typisk ikke sat ressourcer af til at til at investere voldsomt mange penge i deres lejemål. I Klokken-sagen havde vi fat i udlejer på et meget tidligt tidspunkt i processen og rådgav i forhold til lejerens eventuelle tekniske krav. Det senere forløb mellem udlejer og lejer blev meget mere glidende, fordi der ikke var nogen kontroverser indledningsvist. Det gik meget lettere, fordi vi forberedte udlejer på, hvad restaurantejerne ville komme med, uanset om det er den ene eller anden restauratør,” siger Frank Heskjær.

Det er særligt i området omkring Jægergårdsgade og M. P. Bruunsgade og området omkring Store Torv og Lille Torv i Latinerkvarteret, at spisestederne åbner. Der er en naturlig forklaring på, hvorfor de vælger at åbne i Aarhus ifølge Frank Heskjær.

”Aarhus er en universitetsby, og spisestedernes koncepter tiltrækker i særdeleshed yngre mennesker. Den anden forklaring er, at Aarhus er Danmarks næststørste by, og så giver det bedst mening for restauranterne at åbne i Aarhus, hvis de vil videre fra København. Aarhus ligner København på rigtig mange områder, det er bare en mindre udgave. Derfor får restaurantejerne ro i maven, når de skal åbne en forretning i Aarhus – for det minder om den, de allerede har i København,” pointerer Frank Heskjær.