Mipim 2018: Sharing is caring

EDC Erhverv Poul Erik Bech var igen i år stærkt til stede på ejendomsmessen mipim i Cannes. Vi giver dig her de vigtigste budskaber fra en af verdens største sammenkomster for ejendomsfolk og -eksperter.

Hvert år til marts samles ejendomsbranchen fra hele verden i Cannes. Selvom det umiddelbart kan virke som et racerløb om hvem der kan diske op med de fedeste både, middage og fester, stikker formålet for langt de fleste heldigvis dybere. For det første er det en oplagt mulighed for at skabe en tættere kontakt til eksisterende eller nye samarbejdspartnere og kunder. Dernæst er det på mipim, at den nyeste viden og tendenser præsenteres, og hundredevis af oplægsholdere er på programmet gennem de tre hektiske dage.

Men hvad var tendenserne så i år? Det giver vi vores svar på her.

Fællesskabet er vejen frem i byerne

Ifølge FN vil 60% af verdens befolkning være bosiddende i byområder i 2050. Årets tema på mipim var derfor ”Mapping World Urbanity” og overordnet handlede oplæggende om, hvordan vi bør investere og udvikle ejendomme og byer, i en verden domineret af stigende metropolisering. En af debatterne gik på, at vi i fremtidens byer skal have færre personlige kvadratmeter, og flere fælles kvadratmeter.

Flere formål skaber ”liveability”

Tid er en af de mest knappe ressourcer i dag, og derfor giver det god mening at integrere boliger med arbejdspladser, kultur og shoppemuligheder. Ekstreme eksempler ses i blandt andet Kina, hvor familier lever og arbejder i samme bygning, og i princippet ikke behøver forlade den. Men tendensen giver også god mening i mindre skala – i nybyggeri og konvertering af fx gamle industriområder. Nøgleordet er, at tænke kundens behov og oplevelse ind fra start, for at skabe byrum, der er attraktive og ”liveable” i mange år frem.

Seniorer giver muligheder

Et af årets helt store spørgsmål om fremtidens ejendomsudvikling, er hvordan vi håndterer det stigende antal ældre. Rent faktisk vil over halvdelen af verdens +60-årige bo i byområder i 2020 – og det giver både udfordringer, men bestemt også muligheder. Når flere og flere rykker mod de større byer, og vi samtidigt bliver ældre og ældre, stiller det store krav til både byplanlægning og de ejendomme, der opføres – fx i forhold til adgangsforhold, infrastruktur, mv. Men den stigende andel af ældre giver også muligheder. Opråbet fra mipim var, at seniorer udgør en stor mulighed for investorer og projektudviklere – hvis man tænker deres behov ind fra starten af udviklingsfasen.