Stort fald i udbuddet af industrilokaler

Den økonomiske højkonjunktur har stor indflydelse på antallet af ledige industrilokaler i hele landet, hvilket særligt rammer Regionerne Syddanmark og Midtjylland.

Det er gode tider for det danske erhvervsliv. I slutningen af maj erklærede regeringen, at Danmark står midt i en højkonjunktur med en økonomi, der buldrer derudaf. Således ventes dansk økonomi at vokse med 1,9% i år og 1,7% næste år, og væksten i 2018 og 2019 forventes at øge beskæftigelsen med omkring 70.000 personer, fremgår det af regeringens nye prognose for dansk økonomi, Økonomisk Redegørelse.

Den økonomiske højkonjunktur ses også på antallet af investorer og virksomheder, der enten vil investere eller leje sig ind i industrilokaler landet over. Antallet er markant stigende i forhold til juni 2017. Det viser tal fra EDC Erhvervs Køber-/Lejerkartotek. 17% flere investorer er villige til at investere i industrilokaler, mens 14% flere købere eller lejere søger samme lokaler.

Færre ledige kvadratmeter

Den stigende beskæftigelse viser sig i det antal ledige industri- og lagerkvadratmeter, der står tomme. På trods af, at der bliver bygget lager- og produktionslokaler på livet løs i hele landet, så viser de nyeste tal fra Ejendomstorvet, at udbuddet af industrilokaler er faldende. På et år er udbuddet af ledige lokaler faldet med mere end 400.000 kvm, hvilket svarer til godt 16% på landsplan sammenlignet med april 2017. Faldet bliver dog endnu større, når man tager nybyggeriet i betragtning. Bygningsbestanden er nemlig i samme periode steget med knapt 600.000 kvm. I alt er udbuddet således faldet med knapt 1 mio. kvm på ét år.

Det faldende udbud illustrerer de gode, økonomiske tider, som dansk økonomi oplever i øjeblikket. Det mener Jørgen Jørgensen, direktør hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

”De nyeste tal fra Ejendomstorvet viser det, som vi i forvejen ved. Selvom der bygges nye etagemeter, så går der ikke lang tid, før kvadratmeterne er fyldt ud. Det er et tegn på, at økonomien i landet er glødende, og at det går godt for industri- og produktionsvirksomhederne,” fortæller Jørgen Jørgensen.

Hos Jørgen Jørgensen går det faldende udbud af industrilokaler hånd i hånd med den dalende arbejdsledighed.

”Når flere kommer i arbejde, vil dette alt andet end lige medføre, at industrivirksomhederne samlet set bruger flere kvadratmeter. Sammenholder man tallene for arbejdsledighed og udbuddet af lager-og produktionslokaler, følges udviklingen også ad. Sammenhængen er ikke en overraskelse, når tiden er så økonomisk gunstig som i dag. Men det betyder også, at flere virksomheder nu har svært ved at finde større ejendomme, fordi udbuddet simpelthen ikke er der.”

Det er især i Regionerne Syddanmark og Midtjylland, hvor udbuddet er mest faldende. Til sammen udgør de to regioner et samlet fald på 410.000 kvm, svarende til 0,7% af den samlede bygningsbestand.

EDC Erhvervs Køber-/Lejerkartotek viser også, at netop de to regioner oplever en stigende interesse i industrilokaler blandt personer og virksomheder. I Region Midtjylland søger fx 21,18% flere virksomheder industrilokaler i dag sammenlignet med juni 2017.

Se rapporten med seneste markedsdata her