Lad lyset skabe hygge

God belysning kan skabe atmosfære og hygge og være med til at fremme salget af en bolig. Og der er masser af gode råd, som hverken kræver håndværkere eller store udgifter.

De færreste boligejere tænker meget over belysningen i det daglige. Men når boligen er sat til salg, kan godt lys skabe visuel glæde, hygge og stemning, som får mulige købere til at føle sig hjemme. Ligesom når hjemmet er rent og ryddeligt og måske dufter af blomster, nybrygget kaffe eller hjemmebagte boller, som er traditionelle råd til boligsælgere.

Særlig stor betydning har belysningen i de mørke vintermåneder, hvor lyset ofte bliver tændt allerede fra tidlig eftermiddag.

Varmt lys
Overordnet kan lys opdeles i grundbelysning og særlig belysning. Fx læselamper, arbejdslys eller lys rettet mod malerier, reoler eller andet, som skal fremhæves.
Grundbelysningen kan være med til at skabe en hyggelig og hjemlig stemning, hvis den hverken er for kraftig eller for kold. Mange bruger i dag lys, som kan reguleres op eller ned i styrke efter behov. Men man kan komme langt selv uden at skulle lokke en travl elektriker forbi og installere lysdæmpere.

Det vigtigste er at finde ud af, hvor belysningen kan blive bedre og mere hyggelig – og hvor belysningen fx kan fremhæve hyggekroge og andre styrker ved boligen.

Uden større besvær kan pærer og andre lyskilder udskiftes, så lyset bliver mere varmt. Det kræver blot nye pærer med et lavt såkaldt Kelvin-tal, ofte 1800 Kelvin frem for standardstyrken på 2700 Kelvin.

Lys ved store vinduer
Andre steder kan belysningen forbedres og boligen gøres mere hyggelig med fx bordlamper eller standerlamper. Ja, selv noget så enkelt som stearinlys kan have en stor positiv effekt. Også enkle virkemidler som plaider og puder kan medvirke til at gøre boligen mere hyggelig og varm.
Særligt for store boliger gælder det om at undgå, at større vinduespartier i de mørke vintermåneder visuelt fremstår som ”store sorte huller”. Det kan fx sikres med en lille lampe i vindueskarmen eller blot med stearinlys. Også vaser og andre pyntegenstande i vindueskarmen kan medvirke til at bryde indtrykket af store, mørke flader.

Spot på huset
Udendørs belysning har ligeledes stor betydning – ikke mindst i vintermånederne. Belysningen skal dels sikre orientering og sikkerhed, dels skabe stemning.
Det er vigtigt at vælge lamper, som passer til funktionen. Lys på – og hen til – huset kan både fremhæve boligens kvaliteter og straks give besøgende en fornemmelse af hygge og hjemlig atmosfære. Effekten kan forstærkes, hvis udvalgte rum og vinduer er oplyst, så huset også indefra ”byder velkommen” til besøgende.

Især ved palævillaer kan uplights eller spot give en ”wauw-effekt”. Men også udendørs kan helt enkle virkemidler skabe stor positiv effekt, fx lanterner, fakler eller olielamper.

Husk desuden fokus på terrassen i de mørke timer, og brug belysning, der afgiver et varmt lys.

 

Lup på lyset

• Vurdér, hvordan mere (eller anderledes) belysning kan gøre boligen mere indbydende.
• Overvej at få installeret lysdæmpere.
• Undgå, at vinduespartier fremstår som store, mørke flader i den mørke tid. Brug fx bordlamper eller stearinlys og supplér med vaser etc.
• Nå langt med enkle virkemidler som bordlamper, standerlamper og stearinlys.
• Overvej udendørs belysning, der fremhæver boligen og byder gæster velkommen i de mørke timer.
• Udskift til pærer med mere varmt og hyggeligt lys (med lavt såkaldt Kelvin-tal).