Liebhaverkøbere er villige til at flytte langt efter drømmeboligen

Danskerne er blevet et flyttelystent folkefærd, da knap 900.000 danskere flyttede i 2017. Det gælder i høj grad også liebhaverkøbere, som gerne flytter langt og ofte til en ny kommune eller landsdel for at finde drømmeboligen. To mæglere forklarer, hvorfor liebhaverkøbere er villige til at flytte længere væk for at få opfyldt boligdrømmene.

Liebhaverdrømmene bliver sjældent slukket, før den helt rigtige bolig er fundet. Når køberne er på jagt efter drømmeboligen, er de væsentligste kriterier for mange liebhaverkøbere nemlig, at boligen fuldstændigt lever op til deres krav og skal være placeret inden for en overskuelig radius fra det sted, hvor de skal arbejde.

Det betyder, at liebhaverkøberne generelt er ganske mobile og villige til at flytte et andet sted hen end deres nuværende nærområde, hvis boligen, beliggenheden og en række andre forhold går op i en højere enhed.

Stor flyttelyst blandt køberne
Danskerne flytter som aldrig før, da antallet af danskere der flyttede i 2017 var knap 900.000 – det højeste antal nogensinde – hvoraf godt hver tredje flyttede til en anden kommune. Den tendens gør sig i høj grad også gældende for købere af liebhaverejendomme, afslører et kig på potentielle liebhaverkøbere i EDC’s landsdækkende køberkartotek. Her er det 30 pct. af de interesserede købere, der kigger efter bolig i en anden by end deres nuværende.

Det billede kan ejendomsmægler og afdelingsleder hos EDC Poul Erik Bech i Kolding, Mads Frees Clausen, nikke genkendende til. Hans butik formidler eksklusive ejendomme i et af trekantsområdets mest eftertragtede kvarterer, Strandhuse ved Kolding Fjord.
”For liebhaverkøberne er det ikke nødvendigvis altid så afgørende, om boligen er beliggende inden for eller uden for en bestemt bygrænse eller i et helt bestemt lokalområde. De har ofte lidt andre krav og forventninger til boligen, som de ikke er villige til at gå på kompromis med, og de er derfor også mere villige til at flytte længere for at få dem indfriet,” forklarer Kolding-mægleren.

I Kolding har man fra 2010 til 2017 oplevet en stigning af tilflyttende københavnere på næsten 50 pct., mens stigningen i antallet af tilflyttere fra de mere nærliggende storbyer Esbjerg og Aarhus er steget med henholdsvis knap 40 pct. og godt 30 pct. ”Generelt er der ret mange købestærke kunder, der søger hertil, og vi kan se, at flere og flere flytter til Kolding fra andre kommuner, bl.a. fra København og andre store byer. Det skyldes i høj grad, at vi med vores centrale placering og gode trafikale muligheder ligger indenfor kort køreafstand til en del større byer og virksomheder,” fortæller Mads Frees Clausen.

Flere er villige til at flytte uden for kommunegrænsen
En undersøgelse fra boligssiden.dk understøtter danskernes villighed til at flytte for at få opfyldt boligdrømmene. Her svarede 18 procent, at de var klar på at flytte op mod 25 kilometer væk, hvor man typisk vil være ude over kommune-grænsen, og hele 16 pct. var klar til at flytte mere end 50 kilometer væk fra det område, hvor de bor i dag.

”Der er et begrænset antal boliger og grunde, der har de særlige fordele, som liebhaverkøberne typisk efterspørger, da det jo er kendetegnet ved at være noget unikt og anderledes end det, der normalt er udbudt på markedet. Det betyder også, at udbuddet derved er væsentligt mindre. Derfor vil de ofte være nødt til at kigge lidt mere bredt rent geografisk for at kunne finde det,” forklarer partner og ejendomsmægler ved EDC Poul Erik Bech i Esbjerg, Thomas Eenberg.

Boligbutikken i Esbjerg formidler eksklusive ejendomme i et af Vestjyllands mest eftertragtede kvarterer i Hjerting nord for Esbjerg, som også er i høj kurs blandt liebhaverkøbere udenbys fra.

”Mange af vores liebhaverkøbere flytter hertil fra andre byer, ligesom vi også har mange interesserede liebhaverkøbere i vores køberkartotek, som kommer udenbys fra. Så vi oplever bestemt også en stigende efterspørgsel fra liebhaverkøbere fra andre kommuner og andre dele af landet, ligesom vi ofte får kundehenvisninger fra nogle af de mere end 50 EDC Poul Erik Bech-butikker rundt omkring i landet,” lyder det fra Thomas Eenberg.

Drømmer om udsigt til hav og marker
En undersøgelse blandt mere end 1.300 boligsøgende i EDC’s køberkartotek viser, at 33 pct. finder havudsigt mest attraktivt, når de skal vælge beliggenhed, mens udsigt til marker kommer ind på en tredjeplads.
Netop den store efterspørgsel på udsigt til hav og natur mener Kolding-mægler Mads Frees Clausen, er en af forklaringerne på, at mange huskøbere flytter væk fra deres eget nuværende lokalområde.

”Vi oplever, at det absolut er beliggenhed – og i særdeleshed havudsigt – der er den afgørende faktor, når liebhaverkøbere er på udkig efter ny bolig. Vi har rigtig mange boligsøgende, der spørger helt specifikt efter netop havudsigt, når de kigger efter ny bolig. Og det får man jo ikke alle steder, hvorfor køberne i en del tilfælde er nødt til at kigge udenfor deres egen bygrænse,” lyder hans vurdering.

 

Bestil en gratis vurdering af din bolig