Mangel på ældrevenlige boliger kan bremse udviklingen i Silkeborg

De danske kommuner har i de senere år udstykket nye grunde i stor stil. Fokus har i høj grad været på nye villaer til børnefamilierne, mens der ikke bliver satset meget på ældrevenlige boliger. Derfor er der mange ældre, der gerne vil sælge deres store hus, som ikke kan finde en passende bolig at flytte videre til. Det problem er også meget aktuelt i Silkeborg og kan være med til at bremse udviklingen, forklarer den lokale mægler Michael Niebuhr Christensen.

Der bliver udstykket grunde og opført nye boliger på livet løs rundt omkring i Danmark i øjeblikket. Der satses dog primært på villaer for at tiltrække nye børnefamilier, hvilket ikke er med til at løsne op for en udfordring, som mange af landets kommuner ellers står over for.

Godt hver 5. parcelhusejer er over 60 år

I EDC oplever ejendomsmæglerne nemlig ofte ældre over 60 år, der gerne vil sælge deres store hus, men som ikke gør det, fordi de ikke kan finde en passende bolig at flytte videre til i nærområdet. Det gælder både generelt på landsplan, men i høj grad også i Silkeborg, hvor andelen af parcelhusejere på 60 år eller derover er på 22 pct.

”Vi har mange modne mennesker, der bliver boende længere tid i de store villaer. De vil ofte gerne blive boende i kommunen eller nærområdet, hvor de er forankret, men de mangler steder at flytte hen. De mangler i høj grad nogle ældrevenlige boliger i ét plan og med have, som er nemme at vedligeholde. Dem er der ikke nok af, selvom behovet er stort,” forklarer Michael Niebuhr Christensen, ejendomsmægler og afdelingsleder i EDC Poul Erik Bech i Silkeborg.

Skal frigøre boliger til børnefamilier

Manglen på ældrevenlige boliger er ifølge mægleren ikke kun et problem for de ældre, som ikke kan finde deres ønskebolig. Det betyder også, at der ikke bliver frigjort en masse familie-egnede boliger, nemlig de store huse de ældre bebor i dag, til børnefamilierne.

”Det er jo netop de store huse og haver, de unge og børnefamilierne efterspørger, så vi har en latent boligmasse, som ikke bliver udnyttet. For vi har mange børnefamilier, der står på spring til at overtage.

Men vi får først åbnet op for det generationsskifte, hvis vi kan tilbyde den ældre generation nogle attraktive boliger, der matcher deres behov og interesser, at flytte videre til,” lyder vurderingen fra Michael Niebuhr Christensen, som peger på, at med den generelle udvikling i befolkningssammensætningen, hvor andelen af personer over 60 år i de kommende år vil stige markant, vil behovet for ældrevenlige boliger blot blive endnu større med tiden.

Kilde: Danmarks Statistik

 

Befolkningsfremskrivning 2017- 2037 for hele Danmark efter alder og tid

Vil du vide, hvad din bolig er værd?

Start med en gratis og uforpligtende vurdering af din bolig