Coop Byen bliver en beundringsværdig og bæredygtig bydel

Coop skal de kommende 10 år bygge en bæredygtig bydel, der bliver certificeret til DGNB Guld- og Svanemærkede bæredygtige boliger til 4.500 beboere. Der skal bygges 1.800 boliger på et grundareal på 250.000 m2 i alt – svarende til 35 fodboldbaner omkring Coops hovedkvarter i Albertslund. EDC Poul Erik Bech har haft en omfattende rådgivnings- og analyseopgave om bl.a. størrelser på boliger, boligsammensætning og markedslejeniveauer.

Coop har netop indgået en aftale om at opføre 1. fase af Coop Byen sammen med PensionDanmark i et joint venture-selskab med en 50/50-fordeling. Coop Byen skal bygges i flere faser i løbet af de næste 10 år.

”Vi er godt i gang med at udvikle første fase af Coop Byen, som vi håber på at kunne tage første spadestik til om et år. Med første fase vil vi bygge 380 gode, bæredygtige og Svanemærkede boliger i en grøn bydel. Bæredygtighed er i centrum for hele Coop Byen, og Coops historie og værdier om fællesskab, mangfoldighed og sundhed skal også være tydelige i arkitektur og byrum – både i første fase og når hele byen står færdig om 10 års tid,” siger Coops ejendomschef Flemming Møller Hansen og fortsætter:

”I Coop går ansvarlighed og forretning hånd i hånd. Derfor skal Coop Byen selvfølgelig være bæredygtig og bygges på en måde, der understøtter en bæredygtig hverdag, hvor det er lettere at sortere affald, undgå madspild, bruge grøn energi og dermed udlede mindre CO2. Helt konkret stræber vi efter DGNB Guld-certificering for Coop Byen, hvilket betyder, at vi skal opfylde en lang række kriterier for genanvendelse af materialer, biodiversitet og regnvandsløsninger.”

4.500 nye beboere

Hele Coop Byen vil, når den er færdigbygget, have forøget boligmassen i Albertslund Kommune med 1.700 lejligheder, 90 rækkehuse og 4.500 beboere, svarende til en ca. 15% stigning i kommunen. Projektet vil færdigbygget repræsentere en markedsværdi på ca. 6 mia. kr. Flemming Møller Hansen, Coop, siger:

”Undervejs i udviklingen af området har vi haft et rigtig godt samarbejde med EDC Poul Erik Bech, der har haft en omfattende analyseopgave med at rådgive os om udviklingen af den enorme bæredygtige bydel i forhold til størrelser på boliger, boligsammensætning og markedslejeniveauer. Det har været en stor analyseopgave i forhold til, hvordan området og hvilke typer boliger, størrelser og beboersammensætning i Coop Byen. Vi glæder os enormt til at se, hvordan den kommende bydel vil tage form, og se hvordan Coops ånd, historie og værdier vil blive tydelige i bydelen.”

Fællesskab, deleøkonomi og bæredygtighed

Boligerne i Coop Byens 1. fase består af 380 lejligheder og rækkehuse og samles i tre klynger om et grønt areal og et fælleshus, som de kommende beboere skal drive i fællesskab. Kenneth Nielsen, projektdirektør i EDC Projekt Poul Erik Bech, siger:

”Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Coop om den omfattende bæredygtige bydel. Vi har i et par år haft en medarbejder, som fra vores side har arbejdet tæt og stort set dagligt sammen med Coop om udviklingen af den nye beundringsværdige bydel. Samtidigt har vores Research & Analyse-afdeling haft en omfattende opgave i forhold til boligsammensætning, hvilke typer boliger med blandede boliger til både unge, ældre og børnefamilier og størrelser på boligerne samt et omfattende analysearbejde bl.a. markedslejeniveauer for den kommende bæredygtige bydel.”

”De kommende boliger vil i 1. fase variere i størrelsen 60-130 m² fordelt på 2-5 værelses lejligheder og rækkehuse. Derudover et mindre antal ungdomsboliger i størrelsen 30-40 m². På nuværende tidspunkt kan vi sige, at huslejen vil matche markedsniveauet for nybyggede boliger på Vestegnen, og priserne vil afspejle de markedsvilkår, der er konforme for området for nyopførte boliger.”

”Vi glæder os rigtig meget til at se udviklingen af det enormt beundringsværdige og ambitiøse projekt,” siger Kenneth Nielsen.

Coop forventer, at første spadestik og opskrivningen til fase 1 vil begynde i medio 2022, og de før ste indflytninger i fase 1 vil være medio 2024. I første fase skal der også bygges daginstitution, grønne fællesområder, p-hus og fælleshus med multisal. Senere i fase 2 skal der bygges Coop- butikker, fællesarealer, omdannes kaffetårnet til klatrevæg, bygges en børnehave, sansehaver m.m.

Kenneth Nielsen

Senior advisor, Partner, Ejendomsmægler & Valuar MDE
Telefon: 58587054
Mobil: 20330021
E-mail: kni@edc.dk