Flere og flere projektudviklere lune på mindre byer

Tendensen hos projektudviklere peger ikke kun på hovedstaden, men også flere og flere provinsbyer. Projektudviklerne vender bl.a. næsen vestpå mod de Københavnske forstæder og de større provinsbyer i takt med, at konkurrencen i hovedstaden spidser til. Flere kigger på markeder, der før ikke vakte den store interesse for investorer og projektfolk. Sådan lyder det i en artikel fra Licitationen – Byggeriets Dagblad, som denne artikel er et uddrag af.

De seneste år har adskillige projektudviklere suppleret intens indsats i hovedstaden og hård konkurrence om byggejord med at rykke vestpå. Dels mod de københavnske forstæder, dels mod de største byer i provinsen. Dén bevægelse har fået følgeskab af en tendens til at kigge på byer, der hidtil har været for små til at interessere projektmagere og investorer.

”Før lå fokus hos investorer og udviklere især på topseksbyerne målt på indbyggertal, men konkurrencen er blevet så hård, at vi nu ser interesse for de 40 største byer. I Jylland gælder det bl.a. byer som Kolding, Silkeborg, Skanderborg, Herning og Vejle, hvor man på Sjælland ser et forøget fokus på bl.a. Frederikssund, Holbæk, Ringsted, Næstved og Slagelse,” siger Tonny Broberg, projektchef i EDC Poul Erik Bech Aarhus til Licitationen.

Investorerne, også de udenlandske, kigger mod større provinsbyer med vækst i indbyggertallet og attraktive infrastruktur, og på nogle af de lidt mindre byer som fungerer som satellitter til landsdelens større byer. Investorerne ser fx positivt på byer med god infrastruktur og gode uddannelsesmuligheder.

Hård konkurrence og højere priser presser til nytænkning

En markant stigning i lønninger samt højere priser på jord og byggematerialer presser indtjeningen hos mange projektudviklere og strammer kravene til kapital. Det gælder især, når processerne om byggeprojekterne trækker ud, mens det er blevet fortsat mere udfordrende at holde stik med det politiske område.

Efter flere lukrative år virker det til, at landets projektudviklere går et trin eller to ned på indtjeningsstigen. Hovedårsagen er større udgifter forsaget af det store opsving i ejendomsbranchen grundet corona. Det betyder, at finansieringen er blevet markant vigtigere, og den tendens forstærkes af længere ventetider på at få behandlet byggesagerne.

”Projektudviklerne skal være meget selektive, fordi markederne udvikler sig hastigt. Når avisoverskrifter fx fortæller, at ”5.000 flytter til Aarhus hvert år”, så dækker det reelt over, at indbyggertallet mest stiger pga. flere fødsler og børn, mens den reelle nettotilflytning er noget mindre, omkring 2.000 mennesker. Man kan derfor ikke længere bygge en masse boliger uden målgruppe, for at forvente markedet løser udlejningen. Udviklerne skal analysere nærmere på, hvilke typer boliger der er brug for, og hvilke lejeniveauer, de enkelte byer og kvarterer kan bære,” siger Tonny Broberg til Licitationen.

Han fortsætter: ”I Storkøbenhavn er der fortsat stor efterspørgsel, men generelt bør udviklerne have øje for senior/ældreboliger i takt med, at seniorerne bliver flere og flere. Mange seniorer ønsker at flytte væk fra deres større bolig og ind i noget mindre, hvor der ikke skal passes en tidskrævende have eller vedligeholdes i et lige så stort omfang.

Deres behov ændrer sig i takt med alderen, og det er dem, vi i højere grad skal imødekomme for at sikre at de rette boliger udvikles. Derfor er projektudviklere nødt til at tilpasse sig markedsudviklingen og til tider inddrage de kommende brugere, for at lære mere om deres specifikke ønsker, som ikke altid matcher arkitekten eller udviklerens forestilling.

Aktuelle Tendenser for projektudvikling

  • Øget interesse for projekter på Vestegnen og i større byer i hele landet
  • Senest suppleret af øget interesse for mellemstore og mindre byer
  • Markedspres fra investorer, som selv vil udvikle projekter og hente avance fra arbejdet
  • Vigtigere at kunne navigere lokalpolitisk, og tilpasse projekter til konkrete ønsker/markedsefterspørgsel.
  • Indtjening presset af stigende priser på byggejord og materialer samt øgede lønudgifter
  • Skærpede krav til kapital pga. højere udgifter og længere sagsbehandling
  • Fortsat fokus på boliger

Tonny Broberg

Projektchef
Telefon: 58587848
Mobil: 23118757
E-mail: tobr@edc.dk