Historisk få ledige kontorlokaler i Nordjylland

Lige nu er andelen af ledige kontorlokaler i Nordjylland den laveste i 10 år. Det viser nye data fra Ejendomstorvet.dk. Årsagerne kan være mange, men især det økonomiske opsving og begrænset nybyggeri af kontorer i landsdelen står som bærende forklaringer. Antallet af udbudte kontorlokaler er faldet markant de sidste to kvartaler og vi oplever, at udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen.

Kontorer i Aalborg og det øvrige Nordjylland er historisk attraktive, hvor antallet af ledige kontorlokaler i Nordjylland er på sit laveste siden 2012. Flere medarbejdere vender retur til kontorerne ovenpå en lang corona-periode på hjemmekontoret, hvilket har forøget efterspørgslen på store og moderne kontorlokaler.

“De seneste to kvartaler er antallet af udbudte kontorer faldet med 25% i Nordjylland. På nær et enkelt kvartal i 2018 skal vi tilbage til begyndelsen af 2012 for at finde et lavere udbud, som nu ligger på 5,8% af de samlede kontorarealer i landsdelen – markant under landsgennemsnittet på 7,3%,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

“Som mæglere kører vi på pumperne, fordi der lige nu er meget mere efterspørgsel, end vi har kontorlokaler på hylderne. Mange steder – fx hos ingeniører, på klinikker, inden for it og det offentlige – er der brug for mere plads, fordi de har ansat flere under pandemien, og fordi medarbejderne vender tilbage til kontorerne. Vi hjælper fx et udenlandsk firma med at finde et større kontor i Aalborg, ligesom vi har hjulpet et it-firma, som næsten har fordoblet antallet af ansatte det seneste år. Som en fremtidssikring købte firmaet en ejendom på 2.500 m2 og bruger selv ca. 1.500 m2, mens vi har lejet resten ud til andre,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Han fortsætter: ”Der er mange virksomheder, som søger efter flere m2, efter den faste arbejdsplads på hjemmekontoret efterhånden er ophørt. Nyere kontorlokaler af høj kvalitet er især eftertragtet blandt virksomhederne, og derfor er det blevet meget sværere at udleje ældre lejemål, hvor faciliteterne ikke er topmoderne.”

Centralisering er et problem
De Nordjyske byer er pressede af, at mange virksomheder søger centrale placeringer i de større Nordjyske byer for bedre at kunne tiltrække nye ressourcer og arbejdskraft. Denne tendens giver svære vilkår for de byer, der har færre indbyggere, samtidigt med at byer som Frederikshavn har oplevet færre færgeafgange og turister som følge af coronaen. Martin Brasholt Mikkelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech peger samtidig på, at Hjørring kan få fordel af nye uddannelser for bioanalytikere og tandlæger. De kommer til købstaden som udløber af Folketingets beslutning om at placere flere studiepladser uden for de store universitetsbyer.

Over en tredjedel af landets kontorareal ligger i hovedstaden, mens Nordjylland har knap 8% af de samlede kontorer. Det svarer til lidt over 1,7 mio. m2, som er nogenlunde ligeligt fordelt mellem Aalborg og de øvrige ti kommuner tilsammen.

Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på knap 7.700 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf næsten 2.800 kontorlokaler. Præcis 200 ligger i det nordjyske – halvdelen eller 99 i Aalborg Kommune, 45 i Frederikshavn og 32 i Hjørring. I hver de resterende kommuner er udvalget begrænset til 2-5 ledige kontorlokaler, og Læsø har slet ingen udbudte kontorer i øjeblikket.

Martin Brasholt Mikkelsen

Partner, ejendomsmægler, MDE
Telefon: 58587576
Mobil: 20671250
E-mail: mbm@edc.dk