Delekontorer på fremmarch

Delekontorer eller flerbrugerhuse vinder frem herhjemme. De er især populære blandt små og mellemstore virksomheder, og investorer kan sænke tomgangen ved at indrette flerbrugerhuse, påpeger EDC Erhverv.

Selv om andelen af tomme kontorer er faldet de seneste fire år, er der stadig mange flere ledige kontorlokaler, end før finanskrisen satte ind. For mange udlejere kan det derfor være en god idé at forvandle traditionelle kontorbygninger til delekontorer, som også kaldes flerbrugerhuse.

”Det er et godt produkt til mindre virksomheder. De kan få det hele ved at dele. Det er populært, moderne og i tråd med tidsånden med fokus på deleøkonomi,” påpeger EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Mange tilbud

Små og mellemstore virksomheder – typisk op til 50 ansatte – har størst udbytte af flerbrugerhusene, som byder på en række fælles faciliteter. Traditionelt har viften omfattet fx reception, møderum, kantine og parkering. Flere steder er viften udvidet med sundheds- og wellnesstilbud til de ansatte i form af tøjrens, fitness og besøg af massør, fysioterapeut og frisør. Ja, sågar cykelservice til de ansatte er set på menukortet.

Flerbrugerhusene giver på den måde små og mellemstore virksomheder adgang til tilbud, de ellers ville have svært ved at betale for som del af et traditionelt lejemål.

I et traditionelt lejemål betaler en virksomhed måske for et stort konferencerum, selv om det kun bliver brugt sjældent – i flerbrugerhuset kan firmaet nøjes med at leje færre kvadratmeter og har alligevel adgang til konferencerummet, når det skal bruges. Delekontorer eller flerbrugerhuse er da også blevet meget eftertragtede blandt små og mellemstore virksomheder.

Vurderingen bliver bekræftet af fonden Symbion, som på tre adresser i hovedstaden driver kontorfællesskaber med flere end 400 virksomheder. Symbion hjælper især videnstunge iværksættere og nye virksomheder i gang, og lejerne går ifølge netværkskoordinator Peter Munkholm Nielsen helt overordnet efter to ting:

”Dels et sted at arbejde, hvor de – ligesom med andelstanken – deles om alt fra printer til kaffemaskine og kantine. Dels lægger de vægt på at kunne indgå i netværk og et fællesskab. De vil gerne være en del af noget større, og vi kan mærke, at fællesskabet betyder mere og mere.”

Interessant for udlejere

Den øgede lejerinteresse fra blandt andre små og mellemstore virksomheder er en stor del af forklaringen på, at pensionskasser og andre investorer gennem flere år har haft et godt øje til flerbrugerhuse herhjemme. Husene sikrer først og fremmest en lejerspredning, så udlejer ikke er afhængig af en eller få store lejere, men har indtægter fra en stribe virksomheder.

Desuden er udlejeren ikke afhængig af, om hvert enkelt lejemål fortsat passer til hver enkelt lejer. Når en lejer i et flerbrugerhus får ændrede behov – fx hvis firmaet vokser – betyder husets fleksible indretning nemlig, at det ofte kan lade sig gøre at skaffe mere plads og derved fastholde lejeren.

Tilsvarende hvis en lejer får brug for mindre plads, så kan det tit lade sig gøre at afgive kvadratmeter, og på den måde kan udlejeren fastholde lejeren, som ikke behøver sige op og flytte i mindre lokaler.

I København og andre større byer er en del tomme kontorer ombygget til boliger, men det kan være svært i forstæderne. Her er kontortomgangen ofte højere end i bymidterne, og derfor kan en omdannelse til flerbrugerhuse være et godt alternativ og sikre lejeindtægter, EDC Erhverv.

”Vi kan rådgive om, hvorvidt det er en god idé at omdanne en konkret bygning til flerbrugerhus. Vores projektafdeling kan hjælpe med den konkrete udformning og indretning, og så kan vi via vores Køber-/Lejerkartotek hjælpe med at finde lejere til et nyt flerbrugerhus.”

Flere investorer har set værdien i flerbrugerhuse med fællesfaciliteter. Fx har investorer som Nordea Liv & Pension, PFA Pension og PKA flere steder i Aarhus investeret i flerbrugerhuse, og PFA Pension kigger nu også mod udlandet for at finde tilstrækkeligt store investeringer. I april afsatte landets største pensionskasse således over to milliarder kroner til kontorfællesskaber i London.

Det var led i en ”strategi med fokus på megatrends som deleøkonomi og fleksible løsninger,” lød begrundelsen fra ejendomsdirektør Michael Bruhn i en pressemelding.

  • Jeg ønsker

  • Ejendommens beliggenhed

  • Vælg erhvervscenter

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen